|
Raflarda büyük kavga
Süpermarketler ile onlara mal veren üreticiler arasındaki vade kavgası, sessiz savaşa dönüştü. Marketler ödemeleri geciktiriyor, tedarikçiler ise örgütlü tepkiye hazırlanıyor
Perakende ticaretin büyük oyuncuları marketler ile onlara mal veren tedarikçiler, patlamaya hazır bir savaşın eşiğinde. Süper ve hipermarketlerden alacaklarını en erken 30-60 gün içinde tahsil edebilen üreticiler, faizlerin son dönemde aşırı yükselmesiyle birlikte ödemelerin 4 aya kadar gecikmesine isyan etme noktasına geldiler. Alacaklarını geç tahsil eden, ancak vade farkı alamayan gıda üreticileri, bankalara ve köylüye olan borçlarına faiz binince, tek tek ya da örgütlenerek çözüm aramaya başladılar.Üreticilerin kendi aralarında konuşup yüksek sesle dile getiremedikleri sorunu önce İzmirli işadamı Hasan Denizkurdu, ardından İstanbul Sanayi Odası eski başkanı Memduh Hacıoğlu gündeme getirdi. Bunun ardından gıda üreticisi derneklerin örgütlü bir tepki için çalışmaları da başladı.
GIDACILAR PATLADI
Sorun özellikle gıda sektöründe yaşanıyor. Sektörün temsilcileri, "bir dokun bin ah işit" misali dert yanıyor ancak konuşmanın sonunda şu çekingeyi de mutlaka dile getiriyor: "Aman ismimi vermeyin, ipleri koparmak istemiyorum."
Bunlardan biri Türkiye'nin en ünlü peynir üreticilerinden birinin patronu. Uzun süredir yaşanan sorunun son 3-4 aydır çığrından çıktığını, son mali krizin faizleri yükseltmesiyle de başedilemez noktaya geldiğini söyleyen bu üretici şöyle yakınıyor:
"Marketler doymak bilmiyor. Bir aylık gecikmeden önemsiz bir süreymiş gibi sözediyorlar. Bireysel bir tavırla bunun önüne geçmek mümkün değil. Son 1.5 yıldır meslektaşları ikna etmeye çalışıyorum. Biz tarımla ilgili bir sanayi dalındayız. Karşımızdaki muhatap köylü, ona en fazla 25 günde dönüyoruz. Köylüye bir gün geciktirsek, temerrüt faiziyle karşımıza geliyor. Bu işin çözümü Rekabet Kurumu. Batı bu sorunu geçmişte böyle çözmüş. Bizi koruyacak bir kalkana ihtiyacımız var."
YÜKSEK İSKONTO BASKISI
MARKET-TEDARİKÇİ kavgasıyla ilgili olarak tanınmış bir yoğurt-süt üreticisi şöyle yakınıyor: "Yüksek faiz döneminde marketlerin kârlarının büyük bölümü finansal gelirlerden oluşuyordu. Faizlerin düştüğü dönemde ilave iskonto talepleriyle geldiler bize. Biz daha az taviz veriyoruz. Mal vermem dedik kabul etmedik. Bizim marka gücümüz var ama böyle restleşerek devam edemeyiz. Etle tırnak gibi birbirinden ayrılamaz iki kuruluş bunlar. Dünyadaki düzenlemelere dikkat ederek bu alanı düzenlemeliyiz. Gıda alanı her anlamda düzensiz bir alan Türkiye'de. 120 gün vadelerle para ödeyenler var. İskontolar artıyor, kampanyar için büyük iskontolar istiyorlar. Biz mallarımızı raflardan zor indiriyoruz. Bu fiyatı düzeltene kadar mal vermiyoruz. "
Esen PİŞİRİCİ
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|