Harry Potter çılgınlığı son sürat devam ediyor. Amerika ve Avrupa'da yılbaşı hediyelerinin başında da bu kitap var. Yetişkininden çocuğuna, iş adamından öğrencisine herkes doğaüstü güçleri olan küçük adamın maceralarını okuyor. Anlayacağınız Harry, şu an dünyanın en ünlü hayal kahramanlarından biri. Ünü ve çılgınlığı Pokemon'la yarışır mı bilemeyiz ama Hansel ve Gretel, Alice, Kırmızı Başlıklı Kız'la çoktan yarışmaya başladı. Herkes çocuğuna ya da sevgilisine kitapların yanı sıra Harry Potter'lı kupalar, oyunlar, havlular, defterler alıyor.
Oysa Harry Potter'ın yaratıcısı Joanne Kathleen Rowling, kitabı yayımlarken bu başarıyı hiç beklemiyordu. Aksine, daha yirmili yaşlarında yaptığı bir tren yolculuğunda inekleri seyrederken yarattığı kahramanının maceralarını uzun süre utandığı için yayımlamamıştı. Ancak işsiz kaldığı soğuk bir kış günü oturduğu kafede "Harry Potter"ı bitirdi ve çekinerek de olsa bir menajere götürdü. Kitap İngiltere'de yayımlanır yayımlanmaz da kült bir kitap haline dönüştü.
Dünyayı kasıp kavuran bu "Harry Potter" salgınının bizi etkisi altına aldığı ise pek söylenemez. Serinin ilk kitabı "Büyülü Taş" Dost Yayınevi tarafından bir yıl önce çevrilerek piyasaya sürüldü ancak bir sene içinde sadece 8 bin sattı. Kimileri bunun bir yayın politikası hatası olduğunu kimileri de bu tür bir kitap için hazır olmadığımızı söyledi. Dost Yayınevi'nden Ali Karabayram ise bunun sadece kültürel farktan kaynaklandığı görüşünde: "Bu kitap da Hansel ve Gretel masalı gibi içinden çıktığı kültürün izlerini taşıyor. Mesela Harry'nin Paskalya bayramı anlatılıyor. Ama aynı şey bizim Keloğlanımız için de geçerli olabilir. Şimdi ise okur, kitabı yavaş yavaş keşfediyor."
Bu arada hemen belirtelim, Harry Potter'ın yayıncısı da geçtiğimiz günlerde değişti. Kitapları artık Yapı Kredi Yayınları basacak. Tüm kitaplar için yeniden çeviri yaptıran YKY'nın kitapları ne zaman piyasaya süreceği ise henüz belli değil. YKY bakalım Harry Potter'ların dünyadaki şanını Türkiye'ye taşıyabilecek mi? Yoksa bu kitabın satmamasının nedeni sadece kültürel fark mı?
Bunları zaman gösterecek.