kapat

CUMARTESİ EKİ
23.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir mail attı hayatı kaydı
Claire Swire erkek arkadaşına 'özel' bir mesaj yollarken, bunu tüm dünyanın okuyacağını aklının ucundan bile geçirmemişti. Peki mail atmak ne kadar güvenli? İşverenler 'uygunsuz' mailler yazan çalışanlarını denetleyebilir mi?

Genç avukat Bradley Chait, kız arkadaşı Claire Swire'dan aldığı e-mail'i altı iş arkadaşına iletirken herhalde yol açacağı felaketi hiç düşünmedi. Oral seks deneyimine dipnot olarak 'seninki çok lezizdi' sözcüklerini düşen Claire'in mesajını çok beğenen Bradley'in arkadaşı ise 12 kişiye daha yolladı mesajı.

Kopyalanıp, iletilen, tekrar kopyalanıp iletilen 'leziz' mesaj birdenbire şehrin bütün avukatlık firmalarına, oradan da bankalara, medyaya ve birkaç gün içindeyse denizaşırı ülkelere yayıldı. Bir internet firmasında çalışan Swire, ne yaptıysa özel hayatına dair bu küçük 'hoşluğun' dünya çapında okunmasını engelleyemedi. Chait'in fotoğrafları gazetelerde çıkarken Swire ailesinin lüks evine kapattı kendini.

İnternet çağında bir tıklamayla işin nasıl çığrından çıkabileceğinin en iyi örneği bu herhalde. Peki nasıl oluyor da klavyenin önüne oturduğumuzda semerinden boşanmış eşek gibi yazıyoruz? İnternet psikolojisi uzmanı Dr. Adam Joinson, "Konuşurken birçok duygumuzu vücut diliyle anlatırız. Ancak yazarken tüm duygularımızı daha yoğun ifade ederiz. Bir klavyenin karşısında cinsel konuları açmak daha kolay" diyor.

Dünyada günde 10 milyar e-mail yollanıyor. Peki ne kadarı özel kalabiliyor? Batı'da birçok şirket veya kurum, çalışanının e-mail'lerini kontrol etmek için yeni yollar buluyor. Örneğin mail'lerde geçen bazı kelimeleri tarayan sistemler var. 'Uygunsuz' bir mail yollanırsa insan kaynakları haberdar oluyor. Ve işin garibi, bilgi işlemcilerin bu casusluktan haberi dahi olmayabiliyor. Peapod adındaki bir internet 'güvenlik' şirketi yetkilisi, "Bilgi işlemcilere network'ün bant genişliğini kontrol ettiğimizi söylüyoruz. Sonra sisteme girip e-mail trafiğini inceliyoruz" diyor.

İZLENİYORSUNUZ
Ekim ayında İngiltere'de işverenler 'bazı durumlarda' çalışanının e-maillerini açmaya hak kazandı. Çalışanın bundan haberi olsa dahi internet hızının sarhoşluğunda tamamen 'izlendiğini' unutması mümkün. Saniyeler içinde yollanan mail'lerin müthiş gücü, bazı şirketlerin hiç para vermeden fıkra veya komik şeyler yollayarak reklam yapmalarına da yardımcı oluyor.

Mesela Norton Rose firması Claire sayesinde ünlendi şimdi... Tabii şirket 'leziz' tabiriyle anılmak ister mi, o ayrı konu.

The Sunday Times


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır