kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Şirketlerin kurumlar vergisi komedisi

Dünkü yazımız olan gelir vergisi komedisinde, beyanname veren gelir vergisi mükelleflerinin, toplam gelir vergisinin sadece yüzde 6'sını ödediklerini, gelir vergisinin yüzde 90'ının kaynakta vergi kesintisi yoluyla toplandığını belirtmiştik.

Bugün de kurumlar vergisindeki komediyi (!) ele alacağız.

Kurumlar vergisini kim ödüyor ve kaç lira ödüyor? Hiç merak ettiniz mi? İsterseniz önce kurumlar vergisi mükellef sayısını ve kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payını açıklayalım. Son 15 yılda kurumlar vergisi mükellefi sayısı aşağıda bulunan tablo I'deki gibi.

Kurumlar vergisinin, toplam vergi gelirleri içindeki payı ise yıllar itibariyle tablo II'deki gibi.

Şimdi sıra, kurumlar vergisini kimin ödediğine geldi. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 1998 yılı kurum kazançlarını baz almak suretiyle, geçen yıl beyanname veren 385 bin 234 kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde yaptığı tespitler son derece ilginç.

Tam bir komedi
Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısı, 1998'de 533 bin olarak belirlenmiş. Bunlar, 1998 yılıyla ilgili olarak geçtiğimiz yılda 502 trilyon lira vergi, 317 trilyon lira da geçici vergi ödemişler.

Ödenen vergilerin dağılımı tablo III'deki gibi.

Görüldüğü gibi, Türkiye'de 1.448 şirket kurumlar vergisinin yüzde 83'ünü, 531.552 şirket ise yüzde 17'sini ödüyor. Daha açık bir anlatımla, koskoca Türkiye'de 500 binin üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var ama vergiyi bunların 1.500'ü ödüyor. Kalanı hikaye... Ödedikleri vergi şirket sayısına bölündüğünde ve her şirketin de birden fazla ortağı olduğu gözönüne alındığında, asgari ücretli kadar, daha doğrusu çalıştırdıkları işçiler kadar dahi vergi ödeyemedikleri farkediliyor. Ne dersiniz, bu tablo "tam bir vergi komedisi" değil mi?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır