Birçok hastalık ırsidir. Nesilden nesile ailenin peşini hiç bırakmaz. "Annemde yüksek kolestrol vardı, bende de var", "Dedemde yüksek tansiyon vardı, kardeşimde de var" gibi yakınmaları çevremizde sık sık duyarız.
Sizin de ailenizde kolestrol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da aşırı şişmanlık gibi rahatsızlıklar varsa, zaman içinde sizin veya çocuklarınızın da aynı problemle karşılaşma olasılığı ve kalp kirizi geçirme olasılığı çok yüksek.
Mayo Clinic uzmanları, erken yaşlarda risk faktörlerinin farkına varılması ve uygun tedavilere başlanması halinde bu kişilerin daha sağlıklı olabileceklerini belirterek dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyorlar:
* Yüksek kolestrol: Eğer ebeveynlerin birinin, büyükanne veya büyükbabanın yüksek kolestrolü varsa ailedeki çocuklarda da yüksek kolestrollü olma riski fazladır. İki yaşına geldikten sonra bu çocukların kolestrol seviyeleri ölçülmeli ve eğer yüksekse lipid profili mutlaka kontrol edilmelidir.
* Kroner kalp hastalığı: Eğer ebeveynlerden birinin, büyükanne veya büyükbabası 55 yaşından önce kalp kirizi geçirdiyse ya da kroner kalp hastalığı, damar tıkanıklığı yaşadıysa, çocuklarda risk altındadır.
* Yüksek tansiyon: Eğer bir ebeveyn ya da büyükanne, büyükbaba yüksek tansiyon hastasıysa, yılda bir kere olmak üzere çocukların da tansiyon hastası olup olmadıkları kontrol edilmelidir.
* Aşırı şişmanlık: Aşırı şişmanlık kolestrol seviyesini ve tansiyonu yükseltebilir. Bu neden sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.
* Dengeli beslenme: Sebze ve meyvelerin, unlu veya tahıllı yiyeceklerin, az yağlı etlerin, balık, tavuk ve az yağlı olmak üzere sütün dengeli bir şekilde tüketilmesini içerir. Hem kilonuzu hem de kolestrol seviyenizi kontrol altında tutabilmeniz için dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.
* Sigaradan kaçının: Sigara gibi tütün ürünleri kullanmaktan kaçınılması gerekiyor. Evinizi, arabanızı ve ofisinizi bunlardan uzak tutun.
* Aerobik egzersiz yapın: Aerobik egzersizleri kolestrol seviyesi, tansiyon ve kiloyu kontrol altında tutarak kroner kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktora danışmalı, en az haftada 3 kez 20-45 dakika egzersiz yapılmalıdır.