ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'in Salı günü yaptığı konuşma piyasaları beşik gibi salladı. Son iki yılda faiz oranını ikiye katlayan FED, ekonominin tahminlerinden hızlı soğumuş olabileceğini açıkladı. Bu durum kârlılıkları gerileyen şirketlerin 2001 yılında tahminlerin daha altında kâr açıklayabileceği endişesini doğurarak borsalarda panik satışları getirdi. Nasdaq yüzde 7.1, Wall Street de yüzde 2.4 oranında değer kaybetti.
ABD'deki fırtına diğer ülke borsalarına da yansıdı. Başta yüzde 3.5 değer kaybeden Tokyo Borsası olmak üzere, tüm piyasalar değer kaybetti. Teknoloji şirketlerinin yoğun olarak işlem gördüğü Nasdaq, 5 bin 43 puanla zirvesini gördüğü 10 Mart tarihinden beri yüzde 54 değer kaybetti. Son olarak 1974 yılında yüzde 35 oranında düşüş yaşayan Nasdaq için 2000 yılı 30 yıllık tarihinin en kötü dönemi oldu.
Başta Merill Lynch ve Goldman Sachs olmak üzere finans kuruluşları Nasdaq'da işlem gören teknoloji şirketlerinin notunu sürekli düşürüyorlar. Endeksteki çöküşün nerede durabileceğini ise kimse bilemiyor. 1.800 endekse kadar inilebileceği yorumları bireysel yatırımcılardaki paniği daha da artırıyor.
Piyasalardaki çöküşü yaratan en önemli neden, ABD ekonomisindeki yavaşlama. İkinci çeyrekte yüzde 5.6 büyüyen ekonomi, 3. çeyrekte dün revize edilen rakamlara göre yüzde 2.2 büyüyebildi. Bu rakam son 4 yılın en kötüsü. Borsalardaki düşüşten de önemli servet kaybına uğrayan ABD'lerin tüketimleri önemli ölçüde yavaşladı. Bu durumun şirket kârlarını geriletmesi bekleniyor.