kapat

21.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Yeniden faiz indirimi
ABD ekonomisinin istenenden fazla soğuduğu konusunda endişelenen Merkez Bankası'nın ocakta faiz indirmesi bekleniyor

ABD Merkez Bankası (FED), Amerikan ekonomisindeki büyümenin beklenenden hızlı yavaşladığı endişesi karşısında, durgunluğa sürüklenmemesi için para politikasını değiştirip gevşetmeyi planlıyor. 1999'dan beri enflasyonist baskıyı hafifletmek için faiz artıran FED'in 30-31 Ocak'ta yapacağı toplantısında çeyrek puanlık bir indirime gidebileceği belirtiliyor.

Salı günü yapılan FED toplantısında para politikasında odak, yüksek faiz aracılığıyla enflasyonla mücadeleden, ekonomik durgunluk tehlikesi karşısında alınacak tedbirlere kaydırıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ekonominin istenenden fazla soğumuş olabileceği konusunda uyarı yapıldı. FED, iki yıldır ilk kez, Amerikan ekonomisinde öngörülebilir gelecekte zayıflık yaratabilecek şartlara yol açabilecek riskler dengesini algıladığını açıkladı. FED, daha önce, enflasyonu, şimdiye kadarki en uzun süreli kesintisiz büyümeyi sürdüren ekonomiye yönelik en büyük tehdit olarak görüyordu.

Bu açıklama borsalar üzerinde olumsuz bir etki yaptı. Kar projeksiyonlarını gerileten şirketlerin daha kötü bilanço açıklayabilecekleri endişesi, satışları da beraberinde getirdi. Dow Jones açılışta yüzde 1.5, Nasdaq yüzde 3.5 oranında geriledi. Euro dolar karşısında değer kazanarak 0.90'ın üzerine çıktı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır