30'luk bekar kadınlara nur yağdı
"Bridget Jones'un Günlüğü", "Sex and The City" derken Asena'nın sanal romanı ve TRT-1'de yayınlanan "Evde Nasıl Kaldım" dizisi! Ortak konu 30'unu geçmiş bekar kadınlar
Bekar mı, evde kalmış mı? Şehirli çalışan kadınsa, bekar... Bu kadınların zavallı değil de eğlenmesini bilen, özgür ve mutlu insanlar olduğunun, dahası tüketici profilinin en şahane kesimini oluşturduğunun keşfedilmesiyle beraber bir sürü kitap ve dizi aynı anda piyasaya çıktı. Ya da şöyle diyelim, eğlenceli ve bekar kadınlar yazmaya çizmeye başlayınca böyle oldu!
TRT 1 için "Evde Nasıl Kaldım" dizisini yazan ve yöneten Mahinur Ergun "Mesele kadınların bu işlere girmesiyle başladı" diyor; "Kadınlarla erkeklerin bakış açısı aynı olamaz. Yazarlık, çizerlikte de öyle. Kendinden yola çıkınca birden 30'undan sonra bekarlığı fark ediyorsun."
"Evde Nasıl Kaldım" dizisinin kahramanı Melsa, Bridget Jones karakteriyle pek benzeşiyor... Dizide Melsa'yı canlandıran Lale Mansur, kitabın adını hiç duymamış şimdiye kadar. Ama benzerlik çok da şaşırtıcı gelmiyor. "Melsa gibi şuursuz ve sevimli kadınlar var her yerde. Hepimiz şuursuz değil miyiz zaman zaman? Çok komik bir karakter Melsa. Oynarken Melsalaşıyorum bazen. Nefret etmeye başladım kendimden. Ay tam onun gibi yaptım diyordum. Ki ben dünyanın en rahat insanıyımdır. Küçükken Prozac (yeni jenerasyon bir antidepresan) kazanına düşürmüşler beni sanki. Melsa mesela özgür, çalışan, disiplinli bir kadınım diyor, ama palavra tabii. Seyreden herkes kendinden ve yakın arkadaşlarından çok şey buluyor" diyor Lale Mansur.
EVRENSEL İLİŞKİLER
Mahinur Ergun, benzerlik konusuna değinince 'Evde Nasıl Kaldım'ın çok eski bir proje olduğunu söylüyor. "Bir arkadaşımın kişiliğinden yola çıktım. Kadınların öyküleri dünyada birbirinden farklı değil. Kadın-erkek ilişkileri evrensel. Benim 10 yıllık Melsa'mın dünyanın başka ucunda bir yansıması olması çok doğal... Problemler hangi toplumda olursa olsun hep aynı. 'Sex and The City'nin temeline inince de aynı şeyleri görüyorsun. İstedikleri kadar her şeyi aşmış olsun, kadınlar gece birisiyle ilişkiye girdikleri zaman ertesi gün suçluluk duygusuyla uyanıyorlar." Ergun, ekonomik ve sosyal olarak iyi durumda olan kadına bile 'peki ama ne zaman evleniyorsun' diye sorulduğunu anlatırken 'sanatçılarımız'ı örnek gösteriyor: "İlla evleniyorlar. Kadınların büyük çoğunluğu evlenmek de istiyor, nefes de almak istiyor, ailesine iyi görünmek de istiyor."
İlginin nedeni ne peki? Mahinur Ergun toplumun kabuk değiştirmesine bağlıyor: "Toplum değişiyor ve başka bir aile yapısı olması gerektiğini biliyor ama eski değerler onu durduruyor. Kaos dönemi. Dizilerde gördüğü hayatlar henüz kendi hayatında uygulayamadığı, ama olması gerektiğini düşündüğü hayatlar. 10 yıl sonra bunları tartışıyor bile olmayacağız."
Nelere takarlar?
Kilolarına!
"Ne zaman evleniyorsun?" sorusuna.
Birilerinin onlara bir erkeği yamamaya çalışmalarına.
Evlenirlerse özgürlüklerinin elden gidecek olmasına.
Hafta sonlarına, bayramlara ve yılbaşılarına.
Çocuklu arkadaşlarının çocuklarına!
Evde kalmış muamelesine.
Kız arkadaşlarının evlenecek olmasına.
Ve erkeklere!
Bridget Jones'un Günlüğü
Yazarı Helen Fielding. Kahramanı hiç evlenmemiş, 30 küsur yaşlarında İngiliz bir kadın. İçki, sigara ve kilolarıyla uğraşıp duruyor. Kendi gibi iki arkadaşı var. Bir araya gelip "erkeklerin adiliği" konusunda konuşup duruyorlar. Bridget hem düzgün bir ilişki hem özgür olsun istiyor. En önemli özelliği, verdiği kararların hiçbirine uymaması.
Sex and The City
Cine 5'te cuma akşamları yayınlanıyor. Bu dizide hiç kimsenin kilo problemi yok maaşallah. 30'unu geçmiş bekar ve çok güzel dört New Yorklu kadın. Hepsinin karakteri farklı. Ana konu seks. Kimin başına ne geldiyse oturup enine boyuna bunu tartışıyorlar. Tartışa tartışa vardıkları sonuç: Dünyada düzgün erkek yok!
Nasıl Evde Kaldım?
TRT 1'de pazar günü yayınlanıyor. Kahramanı Melsa yeni boşanmış 35 yaşında bir kadın. Tek başına yaşıyor. Üzüldüğü zaman yemeğe saldırıyor. Melsa'nın sürekli iç sesini duyuyoruz. Çelişik, kararsız, panik ama çok sevimli bir karakter. Turizm şirketinde çalışıyor. Ablası onu evlendirmeye hevesli. Ama Melsa patronuyla ilişkiye giriyor ve ne yapacağını şaşırıyor.
Asena'nın sanal romanı
Burada iki kadın var ve 30'unu geçmiş bekar kadının ismi Berna. Diğer bekarlardan farkı, çok bilmiş olması. Diğerleri gibi çelişkili, kararsız değil. Car car hatta. Feminizmin artık bayatlamış bir takım söylemlerini kullanıyor: Yemek yapamam, pırt çekemem, misafir ağırlayamam. Feministten ziyade şımarık. Ama nihayetinde o mutlu bir bekar.
Mutlu Tönbekici
|