kapat

20.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tofas
2001'in moda ülkeleri
Yabancı fon yöneticileri 2001 yılında gelişmekte olan ülke borsalarının yükseleceğini öngörüyor. Brezilya, Güney Kore, İsrail, Hindistan moda. Ancak Türkiye ve Arjantin yaşadıkları krizle şimdilik gündemde yok

Son bir hafta içerisinde siyasi ve ekonomik gündem o kadar yoğundu ki, yurtdışında neler olduğuna dair pek fikrimiz olamadı. Türkiye 10 yıllık gecikme ile de olsa THY ve Türk Telekom'u özelleştirme kararını aldı. Polis yürüyüşü, "club loan"la gelecek 1 milyar dolar ve en son TÜSİAD'ın hükümete sert çıkışı derken, dünyada gelişmekte olan ülkelere ilişkin yorumları kaçırdık.

2000 yılı sona eriyor. 2001 yılı yeni umutlarla başlıyor. Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu yabancı sermayenin karar dönemi geliyor. En azından portföy yatırımları için bu böyle. Bu dönemde global yatırımcıların gelişmekte olan ülkeler için öngörülerinin ne olduğu ve nerelere yatırım yapabileceklerine karar verecekler.

YATIRIMCI ZARARDA
2000 yılında gelişmekte olan ülkelerde 100 dolarlık hisse senedi yatırımı yapan bir yatırımcının yılsonunda 70 doları kaldı. Bu tablo gelişmiş ülkelere ve özellikle ABD'de yükselen faiz oranları ile paranın başka yere fırsat vermeden yeni dünyaya akmasından kaynaklandı. Ancak 2001 yılı için yön yeniden gelişmekte olan ülkeleri gösteriyor. Bu öngörünün temel dayanağı, FED'in faiz oranlarında düşüreceği beklentisi. SG yatırım bankasından Tim Lowe'un 2001 yılında gelişmekte olan ülkelerle ilgili yorumu gayet net:

GÖZDE ÜLKELER
'Yatırımcılar gelişmekte olan ülkeler için dibe vurma sinyali beklemesinler. Para girişi olmaması, Rusya, Türkiye ve Arjantin krizleriyle hisse senedi fiyatları oldukça düştü. Ortalama 10.5 f/k (2001 kâr tahminlerine göre) ile işlem görüyorlar.'

Lowe yorumunda, yatırımcıların Brezilya, Rusya, Meksika, İsrail, Güney Kore ve Hindistan'daki TMT (Teknoloji, medya, telekomünikasyon) hisseleriyle ilgilenmeleri gerektiğini belirtiyor. Lowe gelişmekte olan ülkelerle ilgilenen yatırımcıların Türkiye, Arjantin ve Tayvan'daki banka hisselerinden uzak durmaları yönünde öneride de bulunuyor.

ŞİRKETLER İYİ
Alliance Capital'dan fon yöneticisi Ed Baker'a göre de önümüzdeki yıl gelişmekte olan piyasalarda büyük oranlı düşüşler süpriz olacak. Baker, şirketlerin temel verilerinin buna izin vermeyeceği görüşünde.

Gelişmiş ülke ekonomilerdeki daralmaya bağlı olarak faiz oranlarında gerileme yaşanabileceğini öngören analistler, bunun gelişmekte olan ülkelere yeniden yelken açılması anlamına gelebileceği belirtiyorlar.

Uzun vadeli yorumlarda ise gelişmekte olan ülkelerin global ticarete daha fazla katılımlarıyla birlikte daha fazla büyüme potansiyeli taşıdıkları vurgulanıyor.

TÜRKİYE NE ZAMAN?
Bu tabloya bakıldığında Türkiye'nin son krizle birlikte 'güven' sorunu yaşadığı açıkça ortaya çıkıyor. İMKB'nin en derin hisseleri bankalar. Ancak son krizle bu sektörle ilgili öngörüler negatife döndü. Yabancı sermaye 2001 yılı için projeksiyonlarını yapıyor. Bu planlar içerisinde Brezilya, İsrail, Hindistan, Güney Kore var, Türkiye yok. En azından bir süre daha olmayacak gibi görünüyor.

Brezilya geleceğin piyasası kurdu
AslInda gelişmekte olan ülkelere bakıldığında özellikle teknoloji şirketleri konusunda oldukça zengin olduğu görülüyor. Bu ülkeler, yabancı sermayeyi çekmek için de elinden geleni yapıyor. Brezilya Borsası küçük ve orta boy işletmeleri için 'The Novo Mercado' adı verilen yeni bir pazar kurdu. Bu pazarın özellikle teknoloji şirketlerinin gelişmesi ve yeterli finans kaynağını bulmasında yardımcı olması planlanıyor. Ancak asıl ilginç olan Brezilya'nın bu pazarla ilgili uzun vadeli planı. Brezilya, bu piyasada işlem gören şirketlere daha fazla yabancı yatırımcının ilgi göstermesi için, ABD muhasebe standartlarını getirmeyi planlıyor. Bununla da kalmayıp, diğer şirketlerden daha fazla azınlık hakkı tanımayı planlıyor.

Bu örnekten sonra gelelim Türkiye'deki klasik soruya: Neden yabancı sermaye gelmiyor? Belki de yabancı sermaye aslanın ağzında ve onu oradan almak için bizim tahminimizden çok daha fazla çaba gerekiyor.

CÜNEYT TOROS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır