kapat

20.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tofas
Sanal alemde cin fikir avlıyor
İnternette faaliyet gösteren şirketlere ya da yeni fikirlere yatırım yapan iLab Holding, sanal alemde katma değer yaratan fikirler arıyor

Türkiye'nin yeni ekonomiye yavaş veya hızlı adapte oluyor tartışmaları sürerken, internet ekonomisine uyum sağlayan şirketler, yavaş yavaş ön plana çıkmaya başladı. İşte bunlardan biri olan iLab Holding de internette faaliyet gösteren şirketlere ya da yeni fikirlere yatırım yapan; başarılı girişimcilerle ortak internet projeleri geliştiren bir şirket. Bir yatırım holding şirketi olarak kurulan iLab Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, başarılı projeler için 20 milyon dolarlık bir fon ayırdıklarını belirterek, "İnternette cin fikirlerin katma değeri yüksek, kârlı ve tezleriyle savunulabilir olması gerek" dedi.

* ilab Holding'i internet alanında risk yatırımında bulunuyor diye tanımlayabilir miyiz?

Biz internet yatırımları yapmak, internet işi yapan şirketleri yatırım yapmak amacı üzerine kurulmuş bir şirketiz. Fakat bu yatırımlarımızı yaparken ciddi anlamda uzun vadeyi de düşünüyoruz. ABD gibi kısa dönemli düşünelim, 6 ay sonra bu şirketi devredelim gibi bir düşüncemiz yok. Dolayısıyla bizim yatırımımız uzun dönemli. Burada internete yatırımdan bahsediyoruz. Burası yepyeni bir medya. Nelerin başarılı olacağı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada, siyah beyaz gözüküyor. Dolayısıyla bizim yaptığımız iş risk sermayesine çok benziyor. Yaptığımız işler, risk sermayesi şirketlerin işleriyle çoğu yerde aynı. Ancak bizim yaklaşımımız bir risk sermayesi şirketi olarak değil. Biz uzun vadede başarılı olmayı hedefliyoruz.

* Bu yatırımlarda, sizin ne kadarlık bir riskiniz bulunuyor?

Burada başlangıç olarak 20 milyon dolarlık bir fon ayırdık. Bu yatırımlardan 1-2 yıl için bir getiri beklemiyoruz. Ama bu Türkiye için ciddi bir fon. Yaptığımız yatırımlarla, bu parayla ciddi bir değer yaratabileceğimizi düşünüyoruz.

* Sizin için internette cin fikir nedir?

Katma değeri yüksek, tezleriyle savunulabilir bir iş olması, boyutlarının nerelere ulaştığı, kârlı mı gibi kriterler cin fikirde olması gerekenlerden bazıları. İnternet üzerinden yapılan herşeyin tutacağını söylemek çok yanlış olur. Örneğin B2B yaparken bile ince eleyip sık dokumalısınız. Bir de internet üzerinden iş yapmak isteyenler arasında endüstriyel altyapısı olanlar daha başarılı oluyor.

* Türkiye internetten yeterince faydalanabiliyor mu?

Türkiye, internette ciddi imkânlara sahip. Katma değeri yüksek girişimler yapılmalı. Türkiye'nin üretim gücü düşük. Bu yüzden bizim internetten mümkün olduğu kadar faydalanmamız şart.

'Hindistan olabiliriz'

* Hangi şirketlere yatırımınız var?

Kariyer.Net, Yüksek Teknoloji Merkezi ve Digilane'de yatırımımız bulunuyor.

* Siz ne gibi eksiklikler görüyorsunuz?

Teknoloji eğitimi için seferberlik yapılmalı. Hindistan'ın 2008'de 50 milyar dolarlık IT ihracatı yapacağı belirtiliyor. Biz de ileride bunu başarabiliriz.

METE TANSU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır