A'dan Z'ye m-ticaret
Arthur Andersen'ın raporu, geleceğin yıldız adayı m-ticaretle ilgili olarak bilmek istediğiniz her şeyi anlatıyor...
Henüz emekleme dönemini yaşayan yeni ekonominin sunduğu fırsatlar bitmek bilmiyor. Önce e-ticareti insan hayatına sokan ve tüm iş düzenini baştan aşağı değiştiren yeni ekonomi, şimdilerde m-ticaret ile yepyeni bir boyut kazandırıyor. Özellikle Avrupa'da cep telefonu penetrasyonunun yüzde 50'nin üzerinde olması nedeniyle büyük bir potansiyele sahip olan m-ticaret, altyapı ve teknik imkanları gelişmesi ile geleceğe damgasını vurmaya hazırlanıyor.
Dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden Arthur Andersen'ın Türkiye ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, fırtına gibi esen e-ticaret rüzgarının yerini, iki ile beş yıl arasında m-ticaret alacak. Arthur Andersen uzmanları, e-ticaretten m-ticarete geçişin avantajlarını şöyle sıralıyor:
1. Kolay Ulaşabilirlik: Kullanım kolaylığı olan bir arayüz üzerinden herzaman ve heryerde internete erişim imkanı.
2. Kişiselleştirme: Kişilerin tercihlerine göre tanımlanmış hizmetler.
3. Lokasyon uyarlanabilirliği; Kullanıcının lokasyonuna göre hizmetlerin enjekte edilmesini sağlayan akıllı sistemler.
4. Maliyet etkinliği: Sabit telefonlar, PC'ler ve mağazalar gibi bir çok alanda mobil hizmetlerin, benzer ürünlere göre daha az maliyetli olması.
Peki m-ticaret nerelerde kullanılır? Şirketlerin m-ticaretin neresinden başladıklarına bağlı olarak iki temel iş modeli ve uygulama seçeneği var:
Direkt Model
Raporda, birçok kuruluşun, mevcut dot.com'larda olduğu gibi, m-ticareti birincil iş altyapısı olarak uygulayacakları tahmin ediliyor. Yeni online perakendeciler ve hizmet sağlayıcılar m-ticareti müşteri ile temas için en önde gelen araç olarak kullanacaklar. Bu yaklaşım, mobil araçların sahip olduğu fonksiyonlar ile desteklenecek. Örneğin, lokasyona uyarlanabilen enformasyon, içerik sağlayıcıların lokasyona bağlı bilgileri nihai kullanıcılara sunmalarına imkan tanıyacak (yön bilgisi, en yakın ATM, en yakın sinema gibi). Burada önemli olan, yeni internet şirketlerinin öncelikle kendilerini farklılaştıracakları iş modellerini ve finansman mekanizmalarını kurmaları.
Endirekt Model
Mevcut şirketler için popüler olan diğer model ise m-ticareti ilave bir dağıtım kanalı fırsatı olarak değerlendirmek.
*MailandNews.com, BBC, CNN gibi medya içerik sağlayıcıları hava, trafik, borsa ve diğer finansal bilgiyi mobil araçlar üzerinden sağlıyor.
* Sinema, evlere servis hizmetler, video kiralama dükkanları gibi iş yerleri bu yeni kanalı telefonla siparişe alternatif olarak kullanacak. B2B ticarette raporlama, çalışanlara yönelik self servis hizmetler, saha satış ve satış sonrası hizmetler sistemlerinin fonksiyonları mobil platformlara göre uyarlanacak.
Kullanan kazanıyor
* Allegro Auctions (Singapur) Asya'nın ilk WAP-destekli güvenli açık arttırma sitesini 2000 yılının ilk çeğreğinde hizmete soktu.
* Abbey National Ocak 2000'de İngiltere'nin ilk mobil telefon hizmetleri sunan bankası olacağını açıkladı.
* Swissair Aralık 1999'da sunduğu hizmetler ile yolcuların mobil telefonlarından check-in yapmalarını sağlayan ilk şirket oldu.
*Vodafone AirTouch 50 milyon kullanıcıyı kapsayan global internet platformunu kuruyor. Bu network elektronik piyangoya kadar geniş kapsamlı hizmetler sunuyor.
* MeritaNordbanken (Finlandiya), mobil bankacılık hizmetleri sunuyor. Merita Nokia WAP Server teknolojisini kullanan dünydaki ilk şirkettir.
* Barclay's'in 1,000 Cellnet müşterisi (İngiltere) 80 dolara kadar e-para içeren bir Barclaycard'ı mobil telefonları üzerinden download edebilecekleri bir sistemi deniyor.
* Singapur'daki yatırımcılar mobil telefonlarını kullanarak hisse alıp satabilmektedir. Hong Kong'daki People's Phone geçtiğimiz sene mobil telefonlar üzerinden kredi kartı ile fatura ödeme hizmetlerini sunmaya başlamıştır.
Telenor (Norveç) kullanıcıların mobil telefonları üzerinden sinema ve tiyatro seçip biletlerini ödeme hizmetleri sunmaktadır.
Nasıl uygulanmalı?
* Mevcut dağıtım kanallarını değerlendirin.
* M-ticaret içeriğini doğru değerlendirin.
* Mobil olarak sunulacak içerik için hedefleri belirleyin.
* İçerik dağıtımı ile ilgili konuları değerlendirin.
* İçerik sunumu için teknolojik altyapıyı değerlendirin.
* Şirketin mevcut teknoloji imkanlarını değerlendirin.
* Şirkette eksik olan altyapı, teknoloji ve uygulama ihtiyaçlarını ve maliyetini iyi belirleyin.
|