Dış basın ne diyor?
Dünyanın önde gelen ajans ve medya kuruluşları cezaevi olaylarını flaş haber olarak yansıttı
* CNN
Kontrolden çıkmış
4 dakika süren canlı yayınla İstanbul'a bağlanarak olayları duyurdu. Baskın, CNN'in daha sonraki bültenlerinde de ilk haber olarak yer aldı ve şöyle denildi: Güvenlik güçleri mahkumların kurduğu barikatları, duvarları delerek aşmaya çalışıyorlar. Polisin içeri girememesi hapishanelerin yetkililerin kontrolünden çıktığını gösteriyor.
* NBC TV
Mahkumlar hazırlıklı
Askerlerin içeri girmesi üzerine bazı hapishanelerde mahkumlar kendilerini ateşe verdi. Hapishanelerden silah sesleri duyuldu. Hapishanelerin çevresini koyu bir duman tabakası kapladı. Bazı hapishanelerde yangın çıktı. Mahkumların böylesi bir baskını bekledikleri ve direniş için hazırlıklı oldukları bildirildi.
*BBC
Müdahale kaçınılmaz
Cumhurbaşkanı Sezer'in af tasarısını veto etmesi hükümetin hapishaneleri kontrol altına alma girişimlerine darbe vurdu. Yetkililer örgütlerin hapishanelerdeki etkisini kırmak için F tipi cezaevlerinin şart olduğunu savunuyordu. Ancak tutukluları ikna edemeyince operasyon kaçınılmaz oldu.
* NEW YORK TIMES
İkna edilemediler
Hükümet mahkumları F tipi cezaevlerine nakil işlemini belirsiz bir süreliğine ertelediğini açıkladı. Ama açlık grevindeki mahkumları ikna edemedi. Açlık grevlerini sona erdirmek için başlatılan arabuluculuk girişimleri sonuç vermedi.
* WASHINGTON POST
İşkence yaygın
Geçmiş yıllarda da siyasi mahkumların kaldığı koğuşlara yönelik baskınlar şiddetli çatışmalara ve bazı mahkumların ölümüne neden olmuştu. İnsan hakları grupları Türkiye'de işkencenin yaygın olduğunu söylüyorlar.
*DPA (Alman Haber Ajansı)
Buldozerle girdiler
Polis ve asker, cezaevlerine buldozerlerle girdi. 20 cezaevi polis tarafından basıldı. Polisle tutukluların silahlı çatışmasında ölenler bulunuyor. İlk bilgilere göre 3 kişi hayatını kaybetti. Olaylar kolay kolay yatışmayacak gibi görünüyor.
DIŞ HABERLER
HUKUKÇU GÖZÜYLE
İtalya'da da aynı müdahale yapılırf
SABAH'a konuşan İtalyan Ceza Yasası Reform Komisyonu Başkanı Carlo Federico Grosso, "Aynı müdahale İtalya'da da yapılırdı. İtalyan yasaları hapishanelerde insanların hayatını tehlikeye sokması halinde müdahaleyi öngörür. Polisin ölüm orucu yapanları hastaneye götürmesi de olağan bir uygulamadır. İnsanların ölmesine izin verilemez" dedi.
Başka çare kalmamıştıf
*AİHM Yargıcı Rıza Türmen
"Ölüm oruçlarında bir limite yaklaşılmıştı. Hükümet bir tercih yapmak zorunda kaldı. Ya zorla içeri girip açlık grevine son verecek ya da insanlar ölecekti. Başka bir yol kalmamıştı. Hapishanelere girme yolunu seçmesi anlaşılır bir şey.
Hapishaneler devlet kontrolü altında bulunan yerlerdir. Kontrol edilememesi zaaf işareti olarak değerlendirilebilir."
|