Boğaziçi'nden feryatlar yükseldi
Boğaziçi İmar Müdürü Mevlüt Karataş'a dün telefonla iletilen şikayetler; Boğaziçi ön görünüm bölgesinde evi, arsası olan İstanbullular'ın ne denli mağdur edildiklerini gözler önüne serdi...
Bırakın tapulu arazisine bina yapmayı; evi yıkılacak hale gelenler tamir ettiremiyor... Hatta çatısı akanlar kiremitlerini aktaramıyor...
Yaklaşık 400 bin İstanbullu yıllardır inim inim inliyor... Çünkü; Boğaziçi Yasası, böyle emrediyor...
Mevlüt Karataş her telefon edeni sabırla dinliyor... Ardından "Kusura bakmayın, size izin veremiyoruz" diyor.. Telefonu kapattıktan sonra ise "Vatandaş haklı Erdal Abi... Adamın tapusu var, inşaata izin verilmiyor.. O zaman devlet istimlak etsin; o da yapılmıyor" diye yakınıyor...
Bütün umutlar, Ocak ayında toplanacak olan İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu'na bağlanmış durumda... Eğer bu kurul; Ucube haline gelen,
Boğaziçi'nin kondularla dolmasına izin veren,
Kullanarak değil yasaklayarak korunacağı yolundan hareket eden yasayı düzeltirse sorun kalmayacak...
İstanbullu tapulu arsasına imar yasalarının öngördüğü şekilde bina yapacak... Yıkılacak hale gelen evini tamir edecek...
*İnşaat niye yasak?
TÜLİN SOYDAN: Vaniköy'de iki dönüm arazim var ancak bina yapamıyorum.
KARATAŞ: Bunun nedeni 1983 yılında çıkan Boğaziçi İmar Yasası'nın bazı maddelerinin iptal edilmesi. Kanunen Boğaz'da yeni bina yapmak yasak. Ancak biz halkın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Ya imar hakkı verilmeli ya da kamulaştırma yapılmalı.
*Vergi var, imar yok
AHMET DEĞERLİ: Hacıosman bayırında arsam var. Vergisini veriyorum ancak bina yapamıyorum.
KARATAŞ: Kanunen öngörünüm bölgesinde inşaat yasak. 15 Ocak'ta İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu toplanacak. Halkın mağduriyetini orada bakanlık temsilcilerine anlatacağız. İnşaat izninin çıkması için Büyük Millet Meclisi'nin yasada değişiklik yapması gerekiyor. 15 Ocak'tan sonra bu yönde olumlu gelişmeler olabilir.
* Yasak kalkacak mı?
NECAT OKÇUGİL: Sarıyer'de 20 yıl önce arsa almıştık. Her tarafta kondular var ama biz arsamıza inşaat yapamıyoruz. Yasak ne zaman bitecek.?
KARATAŞ: Kanunen yeni plan uygulanamıyor. Mağduriyetinizi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu'nun sekreteryası olan Bayındırlık Bakanlığı'na da bildirin.
* Okul da mı yasak?
ERCAN SEMERCİOĞLU: Boğaz'da arsamız var. Özel hastane, okul yaptırmak istiyoruz ancak izin verilmiyor.
KARATAŞ: Yasa çıkartılırken kamu yararı düşünülmüş. Öngörünümde okul, hastane yapımı da yasak. Ancak yeni düzenlemeyle "kamu yararı" ilkesinin kapsama alanı değiştirilmeli. Biz hava fotoğrafları ve haritalarla ön ve arka görünüm çizgisini belirledik. Artık böyle bir sorun kalmadı. Bizce birey arazisine bina yapamıyorsa, devlet kamulaştırma yapmalı.
*Çaresiz kaldım
TÜLİN SANDALLI: Tarabya'da arsam var. Ancak inşaat izni alamıyorum. Oysa 10 kat bile diksem denizi görmüyor. Ne yapacağımı bilmiyorum.
KARATAŞ: Boğaz'da yeni inşaat yapılması kanunen yasak olduğu için bizim yapacak bir şeyimiz yok. Biz 15 Ocak'ta toplanacak İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu'nda görüşlerimizi anlatacağız, isteklerimizi sıralayacağız. İnşallah Meclis'ten imar izniyle ilgili yasa değişikliği çıkar da halkın mağduriyeti sona erer.
*Tapu verilecek mi?
İLYAS ASLANOĞLU: Tarabya'da binamız var ancak sadece tapu tahsis belgesine sahibim. Bizler ne zaman tapu sahibi olacağız?
KARATAŞ: Bizim tapu verebilmemiz için de kanuni değişiklik gerekiyor. Şu anda tapu tahsis belgeleri için tapu vermemiz mümkün değil. İmar izni gibi tapu verilmesi de ancak Meclis'ten çıkacak karar sonrası gerçekleşir.
*Tadilat ruhsatı
ALİ YÜKSEL: Af Yasası'yla ilgili dosyam yıllardır sizde bekliyor. Binama bir türlü tadilat ruhsatı alamıyorum. Oysa ben gecekondu yapmadım. Evimi onarmak istiyorum.
KARATAŞ: Bunun için iki kriter var. Ya binanızın 1957'den önce yapılmış olması gerek, ya da iskan izninizin olması gerek. Aksi takdirde tadilat ruhsatı veremeyiz.
*Tapu istiyoruz
MEVLÜT DEMİR: Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi'nden arıyorum. Binalarımıza ne zaman tapu alabileceğiz. Yoksa elimizde sadece tahsis belgesi mi olacak.
KARATAŞ: Sizin bölgeniz bizim sorumluluğumuzda değil. Çünkü ön görünümde değil, arka görünümde... Sizlere tapuyu Sarıyer Belediyesi'nin vermesi gerekiyor. Bunun için belediyeye başvurmalısınız.
* Anlamsız yasak
ABDURRAHMAN GÜLERYÜZ: Büyükdere'de 680 metrekare arsamız var. İmar izni alamıyoruz ama vergi veriyoruz. Bu anlamsız yasak son bulacak mı?
KARATAŞ: Biz İTÜ ve AKROPOL firmasıyla işbirliği yaparak sınır sorununu çözdük ve planlama için her türlü altyapı sorununu hallettik. Bina izninin çıkması için kanun değişikliği yapılıp yeni imar planı yapılması şart. Biz de halkın mağdur olmasını istemiyoruz.
*Prefabrik ev
İRFAN EKŞİ: Zeytinburnu'nda oturuyoruz. Deprem korkusu yaşadığımız için Poyrazköy'deki arazimize prefabrik ev yapmak istiyoruz ancak izin alamıyoruz.
KARATAŞ: Prefabrik ve normal bina için aynı kıstaslar geçerli. O da yeni bina kapsamına giriyor. Kanunen yasak. Ancak bu yasak kalkarsa arazinize prefabrik ev yapabilirsiniz.
*Haksızlık yapıldı
FAİK TUNAY: Kalender Orduevi sırtındaki arazinin sahibiyiz. Yapılaşma döneminde arazimize bina yaptık ancak yıkıldı. Oysa çevrede mantar gibi gecekondular bitti. Bizlere haksızlık yapılmadı mı? Biz de arazimizi değerlendirmek istiyoruz.
KARATAŞ: Boğaz'da yaklaşık 660 tane gecekondu var. Bizim dönemimizde gecekondulaşma oranı sıfıra yakın. Belirttiğiniz bölgede de gecekondu yıkımı yaptık. Sizin de arazinize bina yapmanız için ilgili yasa değişikliğinin çıkması şart. Çünkü tadilat ve restorasyon hariç yeni bina yapımı için izin yok.
* Tadilat da yasak!
MELİS GÜLSAY: Boğaz'da evimiz var. Kiracımız bina bakımsız diye çıktı. Gelirden olduk. Binayı yenilemek istiyoruz. Tadilat için ne yapmamız gerekiyor?
KARATAŞ: Bize tapunuzu veya iskan belgenizi getirin, inceleme yapalım. İzin almadan tadilat yapmak mümkün değil. Çünkü tadilat sırasında bir işçi iskeleden düşerse bizden hesap sorulur.
*Kaçak yapı
TUĞRUL ACAR: Paşabahçe'den arıyorum. Şehitlik Caddesi 14 numaradaki binada kaçak kat çıkılıyor. İlgili yerlere şikayet ettik ancak müdahale olmadı. Bu kaçak yapıyla ilgilenir misiniz?
KARATAŞ: Hemen buradan büroya gidince dosyasını inceleyeceğim. Yarın da ekiplerimi seferber edeceğim. Bizler Boğaz'da kaçak yapılaşma olmaması için her türlü önlemi alıyoruz. Eğer kaçaksa kesinlikle müdahale ederiz.
*İlave kat hakkı
MUSTAFA RENÇBER: Beykoz Kundura Fabrikası'nın arkasındaki tek katlı konutlarda oturuyoruz. Dairelerimiz tapulu. İlave kat çıkmak istiyoruz ancak izin alamıyoruz. Oysa her tarafımızda çok katlı binalar var.
KARATAŞ: Eski eser yenilemesi dışında bina yapımına izin yok. Ancak ilgili yasa değişikliği olursa ilave kat için izin alabilirsiniz. Boğaziçi İmar Yasası'nın geçici 4'üncü maddesi inşaat yapımını yasaklıyor.
* Bina izni var mı?
KENAN CEZİR: Büyükdere'de itfaiye binasının yanında bir yer var. Burayı satın alıp bina yapmak istedik. Ancak Boğaziçi İmar Müdürlüğü bina yapamayacağımızı belirtince araziyi satın almaktan vazgeçtik. Bina yapabilir miyiz?
KARATAŞ: Eğer boş arazi ise yasa gereği bina yapamazsınız. Ancak bina varsa tadilat yapabilirsiniz. İskan belgeniz varsa tadilat ruhsatı veririz.
*"Kaçak" diyorlar
ÖMÜR YURDAER: Kefeliköy'de uzun yıllar önce aldığımız evimiz var. İlave kat çıkınca evimiz toptan kaçak sayıldı. Bakımsızlıktan oturulamayacak hale geldi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.
KARATAŞ: Evinizin durumuyla ilgili olarak şu anda bir şey diyemem. Ancak Bayram'dan sonra belgelerinizle bize gelirseniz inceleme yaparız...
Banliyö treni makinistleri çıldırdı mı?
HALKALI-Sirkeci arasında çalışan banliyö trenleri, birkaç gündür Cankurtaran'dan geri dönmeye başladı... Gerekçe her makiniste göre değişiyor... Çünkü sebebini soran İstanbullular'a bazıları, "İleride tren devrildi" diyor.. Bazıları ise "Raylarda arıza var... Onun için buradan geri dönmek zorundayız" diyerek başını çeviriyor...
Önceki gün saat 13.15'te Zeytinburnu'ndan yolcu alan banliyö treni Kumkapı'da duruyor... Görevliler, yolculardan inmesini, Sirkeci'ye otobüsle gitmesini istiyor.. Bir grup yolcu direnince makinist tekrar yol veriyor, treni Cankurtaran İstasyonu'na getiriyor... Ama bu kez DDY görevlileri kesin kararlı: "Tren bir adım ileri gidemez, çünkü ileride bir başka tren devrildi..." Yüzlerce yolcu çaresiz istasyonda iniyor, başka bir araç bulamayınca raylardan yürüyüp Sirkeci'ye kadar geliyor... Tabii ki bu arada devrilen bir tren olmadığı da görülüyor... Devlet Demir Yolları 1'inci Bölge Müdürü Ömer Yılmaz'ın bu rezaletten haberi var mı? Eğer uygulama haberli ise mantıklı bir açıklaması var mı?
Eroğlu: Boğaz yakında kurtulacak
ATIKSULAR, Sarıyer tüneliyle faaliyet gösteren Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtıldıktan sonra derin deşarjla denize verilecektir. Bunun neticesinde Rumelihisarı, Baltalimanı, Reşitpaşa, Emirgan, İstinye, Trabya, Kireçburnu, Çayırbaşı, Büyükdere, Sarıyer Merkez ve Rumelikavağı dahil olmak üzere çevre kirliliği önlenecek ve Avrupa Yakası sahilinin temiz tutulması sağlanacaktır. Bugüne kadar 8.5 kilometre tünel inşaatının 1.2 kilometrelik kısmı tamamlanmıştır. Tarabya Tünel inşaatı bu bölgenin atıksu sorununu çözmüş olacaktır.
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu
Selami Öztürk ile Murat Kurt'un sorumluluğu
20 GÜN önce İçerenköy Karslı Ahmet Caddesi'nde trafik tek yönlü hale getirildi... Dört şeritli yol niye tek yönlü yapıldı kimse akıl erdirmedi ama herkes "Her halde yetkililer bizden daha iyi biliyor" diyerek ses etmedi.. Ne var ki, her 10 dakikada bir 8-10 araç bu yasağa uymamaya, büyük tehlike yaratmaya başlayınca kararın yanlışlığı görüldü... Kadıköy Belediye Başkanlığı'na, Selamiçeşme'deki Trafik Müdürlüğü'ne dilekçeler gönderildi... Kimse ilgilenmedi... Bu yolda eğer ölümcül bir kaza meydana gelirse; bu caddede oturanlar, bu caddeyi kullananlar, sorumlu olarak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Trafik Müdürü Murat Kurt'u görecek... Ben sadece vakit geçmeden ikisini de uyarmak istedim...