kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Faiz spekülatörleri de vurdu
Krizle birlikte günlük yüzde 2'lerle rekor seviyelere fırlayan hisse senedi kredi faizleri bazı büyük borsa oyuncularını da zor durumda bıraktı. Büyüklere darbe piyasadaki hacmi daralttı

Likidite krizi ile yüzde 700-800'lere yükselen faizler borsanın büyük yerli oyuncularının da zor duruma düşmesine neden oldu. Normal koşullarda günlük binde 2 seviyelerinde kullandırılan hisse senedi kredileri kriz döneminde günlük yüzde 2'lere fırlayınca kredi pozisyonları yüklü olan bazı büyük oyuncuların zorlandığı belirtiliyor.

ÇILGIN FAİZLER
Kriz süresince toplam piyasa değeri 40 milyar dolar gerileyen ve endeks bazında yüzde 50 düşen borsada kredi pozisyonları yatırımcıları zorlamaya başladı. Bazı tahtası kapanan hisse senedinde de pozisyon alan büyük oyuncular böylelikle çifte darbe yemiş oldu. Bir dönem eşiyle olan kavgasıyla gündeme gelen borsanın genç ve önde gelen oyuncularından birinin 25 trilyonluk portföyünün, krizden sonra 2 trilyona kadar geriledeği belirtildi. Söz konusu oyuncu en fazla düşen İMKB-30 hisselerinde yüklü kredi kullanımı nedeniyle zor duruma düştüğü ifade edildi.

Yine Adel Kalemcilik operasyonu ile 3 yıl önce piyasada büyük fırtınalar koparan borsa oyuncusunun da krizden bir miktar darbe aldığı söyleniyor.

KREDİLER HALEN YÜKSEK
Sermaye piyasasında kredilendirme işlemleri gecelik faizlere göre yapılıyor. Normal olarak banka aracı kurumlarının faizleri gecelik artı 15 olarak şekilleniyor. Yüzde 65'ler seviyesinde olan gecelik faizlere karşın hisse senedi kredileri yüzde 80'lerden kullandırılıyor.

Ancak kriz zamanında gecelik faizlerin yüzde 700-800'lere çıkması hisse senedi kredilerinin yıllık yüzde 900'ler seviyesinden kullandırılmasına neden olmuştu. Hatta birçok aracı kurum, kredi pozisyonlarını otomatik olana kapatma yoluna gitmiş ve yatırımcının teminatta olan hisseleri piyasada satılarak risk sıfırlanmaya çalışılmıştı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır