Türkiye en iyi dış borç alan ülke
Uluslararası Finans Dergisi IFR, Türkiye'yi 2000 yılının en iyi borç alan ülkesi seçti
UluslararasI Finans dergilerinden IFR (International Financial Review), dış borçlanmada Türkiye'yi, 2000 yılında dünyanın en başarılı ülkesi seçti. IFR, yıllık değerlendirmesinde, Türkiye'yi tüm dış borçlanmalarda bir, 30 yıl vadeli tahvillerde (toplam 3 milyar dolarlık) ise iki olmak üzere, toplam üç ödüle layık gördü.
Değerlendirmede, uluslararası piyasalarda borçlanma koşullarındaki güçlüğe rağmen, Türkiye'nin, gerek vade, gerekse çeşitli piyasalardan uygun koşullarda ve başarılı bir şekilde borçlanabildiği kaydedildi.
Başarıda Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz ve ekibinin de etkili olduğu vurgulandı.
Türkiye'nin, 2000 yılında, dış borçlanma hedefini aşarak 8 milyar dolarlık bir borçlanma gerçekleştirdiğinin altının çizildiği değerlendirmede, düşük kredi notuna rağmen Türkiye'nin bu başarıyı gerçekleştirdiğinin de altı çizildi.
Aydın Karaöz, Türkiye'nin dış borçlanma başarısı konusunda yaptığı değerlendirmede ise başarılarının, yalnızca 2000 yılındaki gayretlerinden kaynaklanmadığını, geçmiş yıllardaki çalışmalarının da bunda etkili olduğunu kaydetti.
Hazine 32.8 katrilyon iç borç ödeyecek
Hazine önümüzdeki yıl 32.8 katrilyon iç borç geri ödemesi yapacak. Ödemelerin 13.3 katrilyonunu faiz, 19.5 katrilyonunu anapara oluşturuyor. Hazine'nin iç borç ödemeleri için 2001 bütçesinde yer alan ödeneği 14.3 katrilyon. Bu ödeneğin 1.5 katrilyon lirası 2001 yılında borçlanılarak iç borç servisinde kullanılacak. Ancak yaşanan krizle faizlerin yükselmesi Hazine'ye ek yük getirecek.
|