kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Aracı kurumlar birliği tamam
Kurulacak olan Türkiye Aracı Kurumlar Birliği'nde üyeler işlem hacmine ve sermayesine göre yönetimde temsil edilecek

Geçen yıl Aralık ayında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanun Değişikliği'nde yeralan en önemli düzenlemelerden biri, 1 yıl rötarla yürürlüğe giriyor.

Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren Aracı Kuruluşların oluşturacağı birliğin, seçim ve temsil esaslarına ilişkin problem çözüldü.

7 Aracı Kuruluşlar Birliği'nde, genel kurulda büyük-küçük ayrımı gözetilmeksizin her kuruluşun eşit değerde 1 oy hakkı olacak.

Ancak, Aracı Kuruluşlar Birliği Yönetim Kurulu'nda, "kompartıman modeli" olarak adlandırılan, aşamalı bir seçim yapılacak.

7 kişilik yönetim kuruluna 2 üye, hisse senedi, tahvil ve bono piyasasında en çok işlem yapan 25 kuruluş arasından seçilecek. 2 üye müşteri sayısı en fazla 25 aracı kuruluş tarafından belirlenecek. 3 üye ise daha önceki iki kriter dışında kalan aracı kuruluşlar tarafından seçilecek.

Ancak, küçük yatırımcıların hak ve çıkarlarının korunması için 7 kişiden oluşan yönetim kurulunda karar alınabilmesi için en az 5 üyenin olumlu oy vermesi şartı aranacak. d

Salt çoğunluk yerine nitelikli çoğunluğu gerektiren bu yöntemle, yönetim kurulu kararlarında küçük yatırımcıların ikna edilmesine özen gösterilecek. Aracı Kurumlar Birliği'nin kuruluşuna ilişkin düzenleme Devlet Bakanı Recep Önal'a sunulduğu öğrenildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır