kapat

Ramazan Özel
17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnançlı kadının zaferi
Nene Hatun: Pasinler (Erzurum) Çeperli Köyü'nde 1853-54 yılında doğdu. Asıl adı, Nene, Soyadı Kırkgöz'dür. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda köyü Ruslar tarafından işgal edilince kocası ve oğlu Nazım'la Erzurum'a geldi.

9 Kasım 1877'de Ruslar'ın Aziziye tabyasını işgal etmesi üzerine, eli silah tutan Erzurumlularla birlikte Rus askerleriyle kahramanca savaştı.

Tabyanın geri alınmasında önemli bir rol oynadı. Bu kahramanlığından dolayı III. Ordu Komutanlığı'nca ödüllendirildi. 22 Mayıs 1955 tarihinde Erzurum'da vefat etti.

KARA FATMA: Asıl adı Fatma Seher (Erden)'dir. 1888 yılında Erzurum'da doğdu. Subay Derviş Bey'le evlendi. Balkan Savaşı'na kocasıyla birlikte katıldı. I. Dünya Savaşı'nda ailesinden 9/10 kadınla Kafkas Cephesi'ne gitti. Eşleri Ermeniler tarafından şehit edilen kadınları toplayarak, Ermeniler'le çarpıştı. Bursa ve İzmit'in işgalden kurtulması için çalıştı. 350 kişiye varan, müfrezesinin içinde oğlu, kızı ve kardeşleri de vardı. Sakarya Meydan Savaşı ve Başkomutan Meydan Savaşı'na katıldı.

Üsteğmen rütbesine kadar yükseldi. Üsteğmenlik emekli maaşını Kızılay'a bağışladı. 1954 yılında TBMM'nce tekrar aylık bağlandı. 1 yıl sonra da Erzurum'da vefat etti.

Gerek Nene Hatun gerekse Kara Fatma göstermiş oldukları fedakarlıklarından dolayı Türk Kadını'nın vatan sevgisinin unutulmaz şahsiyetleri olmuşlardır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır