Seçme hadisler
Enes İbni Mâlik diyor ki: "Hz. Peygamber (S.A.V.) yere birtakım çizgiler çizdi. Sonra da buyurdu:
- Bu çizgi insanın istek ve arzuları; şu çizgi de onun ecelidir. O hayal içinde yaşayıp giderken bir de bakar ki, en yakın ölüm çizgisi karşısına gelivermiş." (Buhari)
***
"Helal olan şeyler belli, hara olan şeyler de bellidir. Bu ikisinin arasında halkın bir çoğunun helal mi, haram mı olduğunu bilemediği şüpheli konular vardır. Şüpheli konulardan her kim sakınırsa, dinini ve ırzını korumuş olur.
Şüpheli konulardan sakınmayanlar ise, gitgide harama dalar. Tıpkı sürüsünü, başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, onun bu araziye girme tehlikesi vardır.
Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın ki, Allah'ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir.
Şunu iyi bilin ki, insan vücudunda küçücük bir et parçaı vardır. Eğer bu et parçası iyi olursa, bütün vücut iyi olur; bozulursa, bütün vücut bozulur. İşte bu et parçası kalbdir." (Buhari)
***
"Ameller, (davranışlar) niyetlere göre değer kazanır. Herkes ancak niyetine göre davranışının karşılığını görür. Kimin niyeti Allah'a ve Rasõlü'ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah'a ve Rasõlü'ne hicret sevabdır. Kim de ele geçireceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği maksada yönelmiş olur." (Buhâri)
***
"Kişinin kendini ilgilendirmeyen işleri bırakması, iyi müslüman olduğunu gösterir." (Sünen-i Tirmizi)
|