|
Karşı kıyıdan fotoğraflar
'Merhaba Atina - Here İstanbul' sergisi Atina ve İstanbullu fotoğraf sanatçılarını buluşturdu. İstanbul'dan Brüksel'e taşınan sergi, önsözünü İsmail Cem ve Papandreu'nun yazdığı bir albüm-kitap olarak yayınlanacak
Pamukbank fotoğraf sergisi Türk - Yunan dostluğunu Brüksel'e taşıdı.
TÜSİAD Avrupa Birliği Temsilciliği'nin ev sahipliğinde ve Pamukbank'ın sponsorluğunda "Merhaba Atina, Here İstanbul" fotoğraf sergisi, Brüksel'de açıldı.
İki şehrin günlük hayatından, Türk ve Yunan fotoğrafçılarının vizöründen yansıyan görüntülerinden oluşan fotoğraf sergisinin, Brüksel'deki TÜSİAD binasında yapılan açılış kokteyline çok sayıda politikacı, sanayici, işadamı, diplomat, sanatçı, akademisyen ve basın mensubu katıldı. Ev sahipliğini TÜSİAD Brüksel temsilcisi Bahadır Kaleağası, Pamukbank Genel Müdür yardımcısı Hakan Binaşgil, bankanın danışmanlarından ve yöneticilerinden Oya Yürekli ve Nazlı Candan yaptı.
Sergi, farklı yaklaşımlarıyla öne çıkan beş Türk fotoğrafçısının Atina'ya, beş Yunanlı fotoğrafçının da İstanbul'a yaptığı yolculuk sonucunda, sanatçıların objektiflerine yakalanan günlük yaşama dair görüntülerden oluşuyor.
Türkiye'nin ünlü fotoğraf üstadlarından Ara Güler, Arif Aşçı, Cem Turgay, İzzet Keribar ve Sinan Koçaslan; Yunanistan'dan ise Nicos Economopoulos, Niki Typaldou, Alkis Xanthakis, Nikos Desyllas ve Stathis Efstathiadis'in fotoğraflarının yer aldığı sergide, fotoğrafçılar kişisel birikimlerini kültürlerarası fotoğrafik bir deneyde değerlendirerek, izleyicilerin yorumuna bağlı olarak değişebilecek sentezlerle sunuyorlar.
SON DURAK ATİNA
Serginin Brüksel açılışında konuşan Pamukbank Genel Müdür yardımcısı Hakan Binbaşgil, "Merhaba Atina, Here İstanbul" fotoğraf sergisinin geçtiğimiz eylül ayında İstanbul'da gördüğü büyük ilgiden sonra, önümüzdeki ay da Atina'da; daha sonra ise Washington'da sergileneceğini ve Türk - Yunan dostluğuna katkı sağladığını belirtti.
Sergide yer alan 45 fotoğraf, albüm-kitap haline getirilerek Türkçe, İngilizce ve Yunanca dillerinde piyasaya çıkacak. Önsözünü Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun yazdığı kitapta, "İki halkın kültür adamlarının ortak çalışmaları, Türk ve Yunanlılar'ın yakınlaşmasında önemli rol oynuyor. Ege denizinin her iki tarafındaki son derece zengin olan kültürü halkların hizmetine daha fazla sunmalıyız" mesajı veriliyor.
Psikolojik olarak birbirimize benzeriz
Brüksel'deki serginin açılışına katılan Yunanlı Avrupa Parlamentosu üyesi Anna Karamanou, Sabah'a verdiği demeçte "Sanat iki ülke arasındaki ortak özellikleri ortaya çıkarıyor. Sanat ve kültür köprüsü Türk ve Yunan ilişkilerinin iyileşmesine büyük katkı sağlıyor. İki ülke, işbirliği yaparak çok olumlu adımlar atabiliriz. Aramızdaki sorunlar politik. Psikolojik olarak Türkler ve Yunanlılar birbirlerine çok yakın. Türkler Yunanlılar'a ,Yunanlılar da Türkler'e başka ülkelere olmadığı kadar yakınlar. Eski politikaları, anlaşmazlıkları bir kenara bırakalım. Daha barışçı, yardımsever politikaları benimseyelim" dedi.
Olay Tan / Brüksel
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|