kapat

08.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yarın çok geç olabilir
SABAH Gazetesi yazarı Zülfü Livaneli ölüm orucunun 50'nci gününe girilirken kamuoyunun ölüm orucuna gereken duyarlılığı göstermediğini söyledi.

1996 yılında 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan ölüm orucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, Yaşar Kemal, Eşber Yağmurdereli ve eski RP Milletvekili Mukadder Başeğmez ile Bayrampaşa Cezaevi'ni ziyaret eden Livaneli, "Pekçok şeyde olduğu gibi bu konuda da ölümü bekliyoruz. Ölüm olmadan Türkiye bu konuda gerekeni yapmalı ölüm oruçlarını durdurmalıdır" diye konuştu.

"KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER"
"Bayrampaşa Cezaevi'ne girdiğimizde cezaevindeki işgal devam ediyor resmi görevliler içeriye alınmıyordu. Mahkümlarla, ölüm orucunda ölen bir hükümlünün başında nöbet tuttukları sırada biraraya geldik. Ölümü bekleyen insanlarla konuşmaya çalıştık. Fiziksel olarak canlı demek inanın çok güç. Canlı ile ceset arasında bir görünümleri vardı. Pek çoğunun bilincinin kapalı olduğunu hatırlıyorum. Konuşanlarsa çok ilginç şeyler söylüyorlardı. O manzarayı anlatmak mümkün değil. Ömrüm boyunca gördüğüm en korkunç görüntüydü.

BÜYÜK TRAJEDİ
Onlarla konuşurken, bu iş çözüme bağlanmadan cezaevini terk etmek korkunç bir alternatif olarak görünüyordu. Bu anılarla yaşamak çok zordur. Ölüm sınırına geldikleri zaman ışığa ve sese daha duyarlı oldukları için yanlarında sessiz konuşuyorsunuz ve loş bir ölümü bekliyorlar. Cezaevlerindeki en büyük trajedi ölüm oruçlarında yaşanıyor. Ölümler başladıktan sonra yapılacak her şey için çok geç kalınmış olacak. Bir an önce içinde hukukçuların da bulunduğu bir heyet devreye girmeli ve ölüm oruçlarını durdurmalı."

Alper URUŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır