kapat

07.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müdahale tartışması
Ölüm orucu Sağlık Bakanı ile Tabipler Birliği'ni karşı karşıya getirdi. TTB, "Müdahale etiğe aykırıdır" uyarısı yaparken Osman Durmuş, "Doktorlar ne yapacağını bilir" dedi

Cezaevlerindeki ölüm oruçlarına tıbbi müdahale konusu tartışma yarattı. Türk Tabipler Birliği'nin hekimlere ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülerin istemiyorlarsa bilinç kaybı durumunda dahi yaşatılması için müdahale etmenin etiğe aykırı olduğu uyarısında bulunması, tartışma konusu oldu. TTB, Dünya Hekimler Birliği'nin kararını dayanak olarak gösterirken, Başbakan Bülent Ecevit ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş bu tavıra karşı çıktı. Osman Durmuş yaşama hakkının önemli olduğunu belirterek, "Doktorlarımız ne yapacağını bilir" diyerek müdahaleden yana tavır koydu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da, ölüm orucunun "dini bir suç" olduğunu belirterek, tıbbi müdahale yapmanın gerekli olduğunu bildirdi.

TTB'nin görüşleri
Türk Tabipleri Birliği açlık grevleri ve ölüm oruçlarıyla ilgili bir broşür hazırlayarak hekimlere gönderdi. Bu uyarı ve tavsiyeler özetle şöyle:

* Açlık grevcisi zihinsel olarak ehliyetli, açlık grevine kendi iradesiyle karar vermiş, bu nedenle bir zaman için yiyecek veya sıvı almayı reddeden kişidir.

* Açlık grevi bir intihar biçimi değildir, protesto biçimidir. Grev ölümle sonuçlanabilir, ama temel amaç ölüm değildir.

* Hekim hastanın öyküsünü alır, fiziki muayenesini yapar. Beslenmeyi reddetmenin olası sağlık sonuçları ayrıntılı olarak anlatılır. Hekim ya da diğer sağlık personel açlık grevinin sonlandırılması için herhangi bir baskı yapamaz.

* Eğer açlık grevindeki kişi başka bir hekimin de görüşünü isterse ya da ikinci bir hekimin tedavisini sürdürmesini arzu ederse bu sağlanmalıdır.

* Hekim açlık grevindeki kişiyi hergün kontrol eder. Takip formunu doldurur. Bu formda, tıbbi bilgiler açısından hastanın kendi yazısıyla greve devam edip etmeme isteği, bilinç kaybı durumunda tedaviyi kabul edip etmeme isteği mutlaka yeralmalıdır. Gizliliğinden hekim sorumludur.

* Açlık grevi yapan kişi baskı altında tutulabildiği ortamlardan korunmalıdır.

* Açlık grevcisinin bilinci bozulur, komaya girerse hekim açlık grevcisinin tutumuna saygı gösteren tutum alacaktır. Zorla besleme etik açısından doğru değildir. Bunun aksi tutum hasta haklarına aykırıdır.

Eylemsiz gün yok
Çanakkale'de, eylem yapan ve aralarında İHD, HADEP, EMEP VE ÖDP il başkanlarının da bulunduğu 16 kişi göz altına alındı. Eylemciler, sorgudan sonra serbest bırakıldı. Çağdaş Hukukçular ve İnsan Hakları Derneği İstanbul şubelerine üye iki ayrı grup, Beyoğlu`nda ``F`` tipi cezaevi uygulamasını cübbeli yürüyüş ve düdük çalarak protesto etti. Ankara ve İzmir'de de, yüzlerine "Ölümlere seyirci kalmak istemiyoruz" yazılı bantlar takan gruplar alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır