kapat

07.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Fazla bono banka batırdı
Aktif büyüklüğü açısından Türkiye'nin 9. büyük bankası Demirbank, Fon'a devredildi. Aşırı bono pozisyonu taşıdığı belirtilen banka, faiz yükselince iki haftada sermayesini kaybetti. BDDK bankanın faaliyetlerinin devam ettiğini, mevduatların güvencede olduğunu açıkladı

Türkiye'nin 9'uncu büyük bankası Demirbank, dün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi. Demirbank kamu hariç özel bankalar liginde de 2.4 katrilyonluk varlıkla 5'inci sıradaydı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada, bankanın zararının özkaynaklarını aştığı ve vadesi gelen yükümlülüklerini yerine getiremediği belirtildi. Demirbank 20 Kasım'dan itibaren kendini hissettiren ve giderek derinleşen krizin kurbanı oldu.

BDDK'dan yapılan açıklamada Demirbank'ın fona devredilmesine yol açan etkenler şöyle ifade edildi:

"Bankanın fonlamadan kaynaklanan ve her gün katlanarak artan zararları özkaynaklarını aşmıştır. Yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen ve bu nedenle de Merkez Bankası piyasalarında işlem yetkisi kaldırılan, Merkez Bankası ve banka sisteminden kaynak sağlayamayan, dolayısıyla likidite krizine düşen ve bu durumu süreklilik arzetmeye başlayan Demirbank'ın faaliyetine devamı, mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzetmiştir. Bankanın, yönetimi ve denetimi, 4389 sayılı Yasanın 14. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmiştir."

FAALİYET SÜRÜYOR
Açıklamada, bankanın normal faaliyetlerini sürdüreceği ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceği bildirildi. Demirbank ile ilişkide bulunan mudilerin ve diğer alacaklıların endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı da belirtildi.

BDDK açıklamasında, ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edildiği vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

"Kurumumuz, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını korumak ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etken bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini; özellikle sermaye yeterliliği eksik olan bankaları dikkatle izleyerek, titizlikle sürdürmektedir. Mali bünyeleri zayıf olan bankaların gereken önlemleri zamanında almaları sağlanmaktadır. Tüm bunlara karşın, ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edilmekte ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na alınmaktadır.

Fon'a alınan bankaların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili süreç de hızlandırılarak, en düşük maliyetle gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün alınan kararlar, bu politikalara uygun olarak gerçekleştirilmiştir."

YENİ YÖNETİM
Bu arada Demirbank Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü'ne Engin Akçakoca getirildi. Açıklamaya göre, bu devirle birlikte bankanın yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Başkan Engin Akçakoca. Yönetim Kurulu Üyeleri Yılmaz Ocakcıoğlu, Oğuz Aktan, İbrahim Yaycıoğlu ve Orhan Güven. Denetçiler Azmi Yıldırım ve Turan Özbay.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır