Likidite krizi büyümeyi vuracak
Ekonomistler krizin sürmesi halinde ilk çeyrekte sıfır, hatta eksi büyüme yaşanabileceğini belirtiyor
Son iki haftada yaşanan likidite krizine eğer çok kısa vadede çözüm bulunmazsa 2001 yılının tamamı için hedeflenen yüzde 4.5 oranındaki GSMH büyüme oranına ulaşılması güçleşebilir.
Ekonomistler, piyasalardaki 'Ateşi düşürmek için' yurtiçinden hükümetin ve ilgili ekonomik kurumların yurtdışından ise IMF'in yoğun çaba gösterdiğini, fakat çabaların önümüzdeki 10 günde piyasaya somut yansımamasının olmaması durumunda krizin sanıldığından daha uzun vadeye sirayet edebileceği görüşünü taşıyorlar.
EKSİ BÜYÜME
Osmanlı Bankası'ndan ekonomist Yarkın Cebeci 'krizin ne kadarlık bir hasara yol açtığı içinde bulunduğumuz yüksek ateş döneminde belli olmaz. Ateş düştükten sonra hasarın büyüklüğü belli olacak' dedi.
Cebeci 'IMF'in hızlı davranması gerek. Desteğin onların icra kurulunda ele alınması ve Türkiye'ye ulaşması için gereken süre düşünüldüğünde önümüzdeki 20 gün uzun bir zaman' dedi.
Cebeci likitide krizinin uzun sürmesi durumunda yılın ilk çeyreğinde sıfır ve hatta eksi büyüme olabileceğini söyledi.
Eczacıbaşı Menkul değerlerden Ekonomist Genel Müdür Yardımcısı Turgut Tokgöz 'Şu anda kredi hacmini ve bunun gibi göstergeleri incelemeden bir şey söylemek zor ama doğal olarak böyle bir krizin reel sektörü etkisi kaçınılmaz olacaktır.
Ama bunu şiddetini şimdiden kestirmek güçtür.'dedi.
REZERV DESTEĞİ
Yaşanan krizin önümüzdeki yılın ilk aylarında kredi sıkıntısının sürdürmesinin beklenebileceğini vurgulayan Tokgöz 'IMF'nin yapacağı yardımın ne şekilde ve ne miktarda olacağının ve ne için kullanılabileceğinin bir an önce belli olması gerek' dedi.Tokgöz'e göre IMF'in yapacağı muhtemel desteğin Türk Lirası'na çevrilebilir olmadağı için ancak 'Kur politikasına güveni artıracak ve Merkez Bankası'nın rezerv yapısını güçlendirecek' dedi.
|