kapat

03.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Pentagon modeli
Genelkurmay Başkanlığı hem plan hem icra yeteneğine kavuşacak Bürokrasi azalacak. Personel, para tasarrufu sağlanacak.Emir-komuta zincirisüratlenecek. General kadrosu azalacak. Asker sayısındaki indirimle ordunun etkinliği azalacak.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri, 21'nci yüzyılın savunma gereklerine uygun olarak yeniden yapılanıyor."Pentagon Modeli" olarak da adlandırılan "Kuvvet 2000 Projesi"nin 2006 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Buna göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları lağvedilecek. Genelkurmay Başkanı'nın komutasında bir "Müşterek Karargah"oluşturulacak.

Şu andaki Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, yeni karargahta Genelkurmay Başkanı'nın "Komutan Yardımcıları" olacaklar. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcıları ile birlikte çalışacak.

Yeni yapılanmada Ordu ve Donanma komutanlıkları da doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı olacaklar. Mevcut durumda ordu komutanlıkları Kara Kuvvetleri'ne, Donanma Komutanlığı da Deniz Kuvvetlerine bağlı olarak hizmet yapıyorlar.

PENTAGON NASIL ÇALIŞIYOR?
ABD Savunma Bakanlığı, "Pentagon" adıyla biliniyor. Pentagon'da Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'ne komuta eden generaller, "Kuvvet Kurmay Başkanı" sıfatıyla Genelkurmay Başkanı'nın emrinde görev yapıyorlar.

Yıllardır üzerinde çalışılan Kuvvet 2000 projesi ve "Müşterek Karargah" konularında kuvvet komutanlıklarının da Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen isteğe uygun olarak, görüşlerini hazırladıkları ve Genelkurmay Başkanlığı'na ilettikleri öğrenildi.

Yeni yapılanma neler getirecek?
Komutanlıklar müşterek karargahta toplanınca, TSK'nın elde edeceği sonuçlardan bazıları şöyle:

* Genelkurmay Başkanlığı hem plan hem icra yeteneğine kavuşacak. Mevcut uygulamada, Genelkurmay planlama yaparken, icrayı kuvvet komutanlıkları yerine getiriyor.

* Mevcut durumda, Genelkurmay ile Kuvvet ve Ordu komutanlıkları arasında ayrı ayrı yapılan haberleşme trafiği teke inerek emir komuta zinciri hız kazanacak.

* General-amiral kadrosu azalacak. Müşterek karargah uygulaması ile başlayacak personel tasarrufu general ve amiral kadrosunun da azalmasına yolaçacak.

* Profesyonelleşme ve asker sayısındaki indirimle birlikte ordunun etkinliği artacak.

* Bürokrasi azalacak ve personel, zaman, para tasarrufu sağlanacak. Müşterek Karargahta ise aynı konuda dört ayrı personel yerine, kuvvetlerin birer temsilcisi yer alacak.

Mahmut BULU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır