kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Değişimin doğum sancıları
MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un dün SABAH dahil 4 gazetede yer alan sözleri, yalnız kamuoyunda değil, kamunun içinde de, yani devlet kademelerinde de yoğun olarak tartışıldı.

Sabah'ın erken saatlerinden itibaren gerek siyasi, gerekse askeri çevrelerde bu açıklamalar tartışılmaya başladı. Başbakan Ecevit gibi kimi siyasetçiler "Atasagun'un uyarılarından faydalanılması gereğine" dikkat çekerek bir anlamda destek verdiler. Özellikle MHP'li bakanlar arasında ise açıklama tepki çekti. Açıklamanın bugünkü MGK toplantısının hemen öncesinde yapılmış olması, askeri çevrelerdeki dikkatleri de bu yöne çekti.

MHP üst kademesinden askeri çevrelerle yakın ilişkiler içinde deneyimli bir siyasetçiden öğle saatlerinde aldığımız, "bu konuda düzeltici bir açıklama gerekiyor, yakında gelebilir" uyarısından birkaç saat sonra Şenkal Atasagun'dan şu açıklama geldi:

"Gerek Genelkurmay, gerekse Dışişleri'nin bu konudaki görüşlerinin ne olduğu yönünde bir yorum yapmamız mümkün değildir."

Gerek bizim, gerekse Pazar akşamüstü, sayın Müsteşar'ın resmi konutuna dahil edilen diğer 3 gazeteci meslektaşımın notlarına göre Atasagun'u bu açıklamayı yapma durumunda bırakan bölüm aynen şöyle:

ATASAGUN: Öcalan'ın asılması olayında nasıl kanaatimizi sordular ve söylediysek, Kürtçe TV meselesinde de sorarlarsa söyleriz. Türkçe olacak diye bakarsak, anlamıyorlar, oradaki kadınların yüzde 60'ı Türkçe bilmiyor.

SORU: Peki bu konuyu MGK'da görüştüğünüzde askerlerle aranızda tartışma çıkmıyor mu?

ATASAGUN: Hayır. Bu konuya en liberal bakanlar askerler aslında. Biz bu konularda TSK ile yüzde 100'e yakın aynı düşünüyoruz.

TARTIŞMAYI TIRMANDIRMAMAK
Okunabileceği gibi Atasagun, ne Genelkurmay adına konuşuyor, ne de Genelkurmay'ı yorumluyor. Üstelik dünkü açıklamasında, görüşlerinin arkasında durduğunu da tekrarlayarak uygar bir tavır sergiliyor. Atasagun'un bu açıklamayı devlet kademelerinde sözleri üzerine başlayan tartışmayı tırmandırmamak ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmek amacıyla yaptığı anlaşılıyor. Anlaşılan bir başka şey de, MİT'in "önünde kendisinin engel olmadığını" ilan ettiği değişimin, devlet yapısında sancılı bir doğumla gerçekleşebileceği.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır