kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Ecevit: Benden izin aldı
Başbakan Ecevit, MİT Müsteşarı Atasagun'un tartışma yaratan açıklamalarına destek çıktı: "Sayın Müsteşar yetkilerini aşmadı. Gazetecilerle görüşmeden önce benden izin aldı. Açıklığa inandığım için o izni verdim."

Başbakan Bülent Ecevit, Kürtçe-TV, Abdullah Öcalan ve irtica ile mücadele konularında açıklamalarda bulunan MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'a destek verdi. Ecevit, Atasagun'un kendisinden izin alarak konuştuğunu belirtti ve Kürtçe sorununa ulusal birliğe zarar vermeden bir çözüm bulunması gerektiğini vurgularken, bölücü akıma karşı da dikkatli olunmasını istedi.

Ecevit dün Başbakanlık Merkez Binası'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un yaptığı açıklamaları, nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Ecevit şunları söyledi:

"Demokratik ülkelerde, çağdaş iletişim teknolojisinde kolay kolay sır tutulamaz. Bugünkü MİT yönetimi de, bu çağdaş gerçekliğin bilinci içinde davranıyor. O nedenle MİT Müsteşarı Sayın Şenkal Atasagun'un son açıklamalarını yadırgamamak ve gözlemlerinden yararlanmak gerekiyor. Bu arada dindar ile din istismarcısı birbirine karıştırılmamalıdır. Doğu'da ve Güneydoğu'da Kürt kökenli kadınlardan çoğunun, Türkçe bilmedikleri doğrudur. Bu devletin kusurudur. Kürtçe sorununa, ulusal birliğimize zarar vermeyecek bir çözümün bulunması gerekir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki sorunlara da ekonomik ve sosyal ağırlıklı çözümler gerektirir. Bu konuda, elden geleni yapıyoruz. İdam cezası da kaldırılmalıdır. Bu arada, bölücü akımın henüz sona ermediği, sadece nitelik değiştirdiği göz önünde tutulmalıdır. Son HADEP kongresi, bu açıdan uyarıcı bir etkendir."

YETKİLERİNİ AŞMADI
MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un açıklamalarına karşı "yetkilerini aştığı" yolundaki tepkilerin hatırlatılması üzerine Başbakan Ecevit, "Hayır. Bence yetkilerini aşmış sayılmaz. Gazetecilerle, yazarlarla görüşmeden önce, benden izin aldı. Ben de açıklığa inandığım için o izni verdim" dedi. MİT Müsteşarı'nın belirttiği Kürtçe-TV ve idam cezasının kaldırılması yönünde ortakları ile yaşanan sıkıntıların nasıl aşılacağının sorulması üzerine Ecevit, "O hassasiyetleri zaten göz önünde tutmak zorundayız. Ben bu iki konuda da kişisel düşüncelerimi söyledim" diye konuştu.

ATASAGUN NE DEMİŞTİ?
MİT Müşteşarı Şenkal Atasagun'un cesur çıkışları Türkiye gündeminde bomba gibi patladı. İşte Atasagun'un açıklamalarından bazı hatırlatmalar:

* AdamIn anadili Kürtçe. Türkçe anlamıyor. Türkiye'nin doğrularını nasıl anlatacağız, işaretle mi? Apo'yu nasıl kullandıysak, Kürtçe'yi de kullanırız. Güneşdoğu'da Medya TV rahatlıkla seyrediliyor. Bu televizyon kanalına rakip çıkarsa iyi olur mu, olmaz mı?

* Apo'yu getiren de, asılmaması için en büyük mücadeleyi veren de biziz. Bunu ülkenin menfaati yaptık. Apo'yu herkez kullandı, biz neden kullanmayalımf?

* Türkİye'de yüzde 5-8 arası şeriat çı var. Ama iyi niyetli cami cemaati hepimizin vatandaşı. Bu cemaati kazanmakta devlet başarılı değil, şeriatçılar başarılı

* Bu konuya en liberal bakanlar askerler aslında. Bu konularda TSK ile yüzde 100'e yakın aynı düşünüyoruz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır