kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bir ayda 303 intihar girişimi
Güneydoğu'da kadınlara yönelik baskıcı tutum nedeniyle son bir ayda 303 kadın veya genç kız intihara kalkıştı, 16'sı öldü

Diyarbakır Kadın Platformu'nun bölge kadınları üzerinde yaptığı bir araştırma acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmasına göre, son 1 ayda silah, yüksekten atlama, böcek ilacı içme veya kendini asma gibi yöntemlerle 303 kadın veya genç kız intihara teşebbüs etti, bunlardan 16'sı yaşamını yitirdi.

Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, bölgede kadınların insan olup olmadığı tartışmasının 21. yüzyılda dahi devam ettiği belirtilerek, "Kadının bedeni bir nesne olarak görülmektedir. Bedeni kadar onuru da güvenlik altında değildir. Kadının erkeğe bağımlılığı, evrensel bir geleneğe dönüşerek doğallaşmıştır. Bu doğallık erkek egemen ideolojiyi meşrulaştırmıştır" denildi.

CİNSEL ŞİDDET VE TECAVÜZ
Kadın Platformu, intihar nedenlerini de irdelediği araştırmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, cinsel şiddet, tecavüz ve yoksulluğun kadın üzerinde derin tahribat yarattığına dikkat çekerken, bunun da intiharlara varan süreci başlattığını ileri sürdü. Açıklamada, daha sonra şöyle denildi: "Güneydoğu'da son bir ayda yaşanan 303 intihar girişimi bunun bir göstergesidir. İntihar olaylarının nedenleri üzerinde soyut bir tartışma ve girişimlerin kalıcı sonuç vermeyeceği açıktır. Bunu kadercilikle de bağdaştırmak intiharların gerçek sebeplerini geçiştirmekten başka bir şey değildir. Asimile politikalar uygulayarak intiharların önüne geçilemez. Yaşamın tüm alanlarında karşı karşıya kaldığımız şiddet, kadını aşağılama, sindirmek, kişilikleştirmek ve erkek egemenliğini sürdürmek amacıyla çeşitli biçimleriyle uygulanmaktadır. Şiddete uğrayan kadınların en önemli sorunu, toplumdaki ahlaki değerlerden, yasalardan ve uygulamalardan dolayı bunu açıklamamalarıdır. Cins ayrımcı yasaların ve uygulamaların yeryüzünden ve zihinlerden silinmesini istiyoruz. Kadın bedeninin teşhirini reddediyoruz. Kadınlara karşı ve aile içi şiddetin engellenmesini istiyoruz."

Bölge genelinde yaşanan intihar olaylarının özellikle kırsal kesimde ölümle sonuçlanmazsa resmi makamlardan gizlendiği, bunun da intihar vakalarıyla ilgili gerçek rakamlara ulaşmakta güçlüğe neden olduğu savunuldu.

Hüseyin KAÇAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır