kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Polis artık üffletmeyecek
İçişleri Bakanı Tantan, polis teşkilatındaki reformları sürdürüyor. Polis bundan sonra herkesi sıraya sokarak kontrol yapamayacak. Polisler şüpheli gördüklerine müdahale edecek. Sadece kuralı ihlal edenlere kimlik soracak ve alkol muayenesi yapabilecek

Hiçbir kural ihlali yapılmadığı halde polis tarafından durdurulup aranma uygulaması tarihe karışıyor. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın hazırladığı ve valiliklere gönderdiği genelge ile, polisin sabit noktalarda yaptığı asayiş ve trafik kontrolleri kaldırılıyor. Polisler, bundan sonra şüpheli gördüğü ya da kuralları bariz şekilde ihlal edenleri durdurup kimlik, ehliyet ve ruhsat soracak ya da alkol kontrolü yapacak.

Tantan geçtiğimiz günlerde 81 ilin valisine gönderdiği bir genelge ile yol kesme uygulamasına son verdi. Genelgede, uygulanması gereken yöntemin, pekçok ülkede olduğu gibi, suç işleyenin peşine düşmek olduğu vurgulanıyor. Ayrıca kurallara uyan vatandaşa saygılı davranılması gerektiği de belirtiliyor.

ÇAĞDAŞ BİR MODEL
Genelgede şu noktalara değiniliyor: "Trafiğin durdurularak yapıldığı trafik ve asayiş uygulamalarında suçu olmayan vatandaş da gereksiz yere bekletiliyor. Halen geçerli olan sabit nokta uygulamasında oluşan kuyruklar, hem polisi hem de vatandaşı sıkıntıya sokmaktadır. Bu amaçla tüm araçlar seyir halinde kontrol edilerek, sadece trafik kuralını ihlal edenler hakkında işlem yapılacaktır. Bütün araç sürücülerinin kurallara uyması halinde ise sondajlama usulü ile her seferinde bir araç seçilerek genel kontrolden geçirilecektir"

YALNIZCA SUÇLULARA
Tantan genelgesinde ilginç bir örnek vererek, "Asayiş polisi, Ankara-Kızılay, İstanbul-Beyoğlu gibi büyük şehirlerin kalabalık caddelerinde sadece hal ve tavırlarından suç işleme eğiliminde olduğundan şüphelendiği kişileri tespit ederek, yasalara saygılı vatandaşı rahatsız etmeden ve onlara hissettirmeden müdahale etmektedir" dedi.

Aynı durumun şehir içi ve dışı karayollarında da geçerli olduğunu belirten Tantan, polisin, kural ihlali yapanları tespit edip müdahale etmesini istedi.

AMAÇ RÜŞVETİ KALDIRMAK
Sadettİn Tantan'ın valiliklere gönderdiği çağdaş denetleme modelinin en büyük getirisinin, özellikte trafik açısından sık sık gündeme gelen rüşvet iddialarını ortadan kaldırması bekleniyor. Emniyet yetkilileri, "Artık sabit uygulama yapılmadığı için rüşvet iddiaları da sık gündeme gelmez" dediler.

Genelgede kurallara uyan vatandaşa karşı saygılı olunması ve gerektiğinde yardımcı olunmasını da isteyen Tantan ayrıca konunun tüm personele açıklandıktan sonra, "Emri gereği gibi uygulamayan hiyerarşik kademedeki her personel hakkında işlem yapılacağının tebliği" ile dikkatle duyurulması istendi.

Üflemeyen avukat yolu açtı
Geçtiğimiz ay rutin bir alkol muayenesi sırasında polis tarafından durdurulan ancak, alkolmetreye üflemeyi reddeden avukat Several Demir, "Yeni yasanın çıkmasında belki benim yaptığım hukuk mücadelem de etkili olmuştur" dedi.

Avukat Demir, iradesi dışında alkol muayenesine zorlandığını belirterek "yasada polisin zorlama hakkı yok" diyerek polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. 11 Ekim gecesi saat 00.30'da Aksaray Vatan Caddesi'nde alkol muayenesi nedeniyle aracı durdurulan Demir, üflemeyi reddedince, polis arabasını çektirmişti. Demir bunun üzerine trafik kontrolü yapan Başkomiser ve diğer görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Demir'in şikayeti, bir ilk olma özelliği taşıyordu.

Demir verdiği mücadeleyi şöyle anlatıyor:
"Yasalarımız gereği polisin kontrol yapma hakkı var. Ancak vatandaşı zorlayıcı ya da küçük düşürücü bir hakkı söz konusu değil. Ben o gün alkol almamıştım. Ancak polisin zorlayıcı tutumu karşısında olay bu duruma geldi. Bu tür mücadelelerle hak arama bilinci gelişecek."

"ZORLAYAMAZ"
Aksaray'da alkol kontrolü için durdurulan avukat Several Demir, polisin zorlamaya hakkı olmadığını söyleyerek, alkolmetreye üflememişti.

Ünsal ERGEL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır