kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Üç banka daha faiz artırdı
OsmanlI Bankası, Finansbank ve Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Lirası mevduat faizlerine uyguladığı faiz oranlarını artırdı. Osmanlı Bankası, faizlerini 0.25 ile 0.50 puan arasında yükseltti. Yeni faiz oranları, taşıt ve konutta yüzde 3.50'den yüzde 3.75'e, özel destek kredisinde de yüzde 4.5'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Finansbank da taşıt ve konut için Türk Lirası kredi faiz oranlarını 0.35 puan artırdı. Yeni düzenlemeyle taşıt ve konut faiz oranı yüzde 3.95'e yükseltildi. Yüzde 4.75 olan tüketici kredisi faiz oranı ise değişmedi. TEB ise 4 gün arayla TL tüketici kredisi faizlerini 1.40 ile 1.95 puan arasında değişen oranlarda artırdı. Bir yıla kadar olan vadelerde ihtiyaç kredisi yüzde 3.95'ten yüzde 5.50'ye, taşıt kredisinde yüzde 3.35'ten yüzde 4.75'e çıkarıldı. Ticari taşıt kredileri yüzde 3.45'ten yüzde 4.85'e, konut kredisi yüzde 3.60'dan yüzde 5.55'e, konut destek kredisi yüzde 3.60'dan yüzde 5.55'e yükseltildi.

Porcan Bilgisayar halka açılıyor
Porcan Bilgisayar, Global Menkul Değerler'in liderliğindeki konsorsiyum ile halka açılacak. Hazırlıkları süren çalışma ile şirketin sermayesinin yüzde 25.33'üne karşılık gelen toplam 380 milyar lira nominal bedelli hisse senedi halka arz edilecek. Bu hisse senetlerinin 190 milyar liralık bölümü ortak satışı, kalan kısmı da sermaye artırımından oluşacak. Balkanlar ve Doğu Avrupa'da bilişim yatırımları bulunan Datamedia Grubu ile stratejik ortaklığı bulunan Porcan Bilgisayar, tedarik zinciri yönetimi, bütünleşik doküman yönetimi ve iş akışı, akıllı kart ve güvenli e-ticaret çözümleri alanında gerekli donanım ve yazılım sağlayarak çözümler sunuyor. Şirket, iştiraki Ege Porcan, Urarit, Akdeniz Porcan ve Nova şirketleriyle, bu çözümler için satış öncesi projelendirme ve satış sonrası teknik servis hizmeti veriyor.

Türkiye raporu tartışılacak
Dünya Bankası tarafından hazırlanan Türkiye raporu, İstanbul'da bugün tartışmaya açılıyor. Dünya Bankası, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Bankalar Birliği işbirliği ile hazırlanan ülke raporunun sunumunu içeren 'Türkiye Raporu: Yapısal Reform ve İstikrarlı Büyüme' konulu konferans, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Konferansın konuşmacıları arasında, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Zekeriya Temizel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber yer alıyor.

Demirbank ve Koç dış kredi aldı
Demirbank, uluslararası piyasalardan 140 milyon dolarlık sendikasyon kredisi aldı. Demirbank'tan yapılan açıklamaya göre, 22 Kasım'da imzalanan 140 milyon dolarlık sendikasyon kredisi ile Demirbank yılın 3. ve son dış kredisini almış oldu. American Express Bank, Bayerische Hypo-und Vereinbank, The Bank of New York, The Bank of Tokyo Mitsubishi, The Dai-Ichi Kangyo Bank ve NBG International'dan oluşan bir grubun aranjörlüğünü üstlendiği sendikasyona, 16 ülkeden toplam 34 yabancı katıldı. Sendikasyona beklenenin üzerinde katılım sağlandı. Koçbank da uluslararası banka ve yatırımcılardan 5 yıl vadeli 300 milyon dolarlık kredi sağladı. 18 ay geri ödemesiz dönemi olan krediye WLB Londra aracılık etti. West LB bu kredi için 300 milyon dolar tutarında bir ihracat akderidiflerine dayalı borçlanma programı düzenledi.

DaimlerChrysler mahkemelik oldu
DaimlerChrysler'in büyük ortaklarından ABD'li milyarder Kirk Kerkorian (83) DaimlerChrysler hakkında 9 milyar dolarlık tazminat davası açıyor. Davanın gerekçesi birleşmenin "ortaklar birleşmesi" diye lanse edilerek, yatırımcıların zarara uğratılması olarak gösterildi. Kerkorian, yalnız para tazminatı değil aynı zamanda birleşmenin feshini ve Chrysler'in yeniden bağımsız bir şirket kalmasını talep ediyor.

Yabancı sermaye girişi 800 milyon $
YASED Başkanı Faruk Yöneyman, bu yıl Türkiye`ye 800 milyon dolar fiili yabancı sermaye girişi gerçekleşeceğini söyledi. Yöneyman, dün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bu yıl Türkiye`ye 800 milyon dolar tutarında fiili giriş yapacak olan yabancı sermayenin 150 milyon dolarının yeni yatırım, geri kalanının tevsi yatırım şeklinde olacağını söyledi. 2000 yılında dünyadaki yabancı sermaye yatırımlarının 1 trilyon doları aşacağını ifade eden Yöneyman, "Türkiye her yıl en azından 3-5 milyar dolar arası harici yatırım çekebilecek güçte" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır