kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Gecelik dolar faizi yüzde 30'u aştı
Piyasalardaki sorunun kaynağı, döviz likiditesi. Bankalararası piyasada doların 1 gecelik faizi yüzde 30'lara çıkmış durumda.

Yurtdışı bankaların Türk bankalarına açtıkları kredi limitlerini düşürmeleri, dövize gelen talebin ana nedenini oluşturuyor. TL faizleri yüzde 200'lerde dolaşırken bankaların döviz satın almak gibi bir istekleri yok. Ancak açık pozisyonlarını koruyabilmeleri için döviz cinsi borç bulmaları gerekiyor. Doları borç olarak bulamadıkları için de mecburen satın almak zorunda kalıyorlar.

Geçen hafta başından itibaren bakıldığında piyasanın satın aldığı dolar miktarı 4.9 milyar dolara ulaştı. Döviz talebinin en yoğun yaşandığı gün, 22 Kasım Çarşamba'ydı. Piyasa 1.5 milyar dolar satın aldı. Dün de gelen talep beklenmedik ölçüde 1.2 milyar dolara tırmandı. Merkez Bankası'nın 8-9 milyar dolar civarında tutunan döviz pozisyonu fazlası, dün itibariyle 5 milyar dolar civarına indi.

Bu arada döviz rezervinin de 20 milyar doların altına indiği tahmin ediliyor.

Gün gün döviz talebi (Milyon $)
20 Kasım205
21 Kasım225
23 Kasım1.500
25 Kasım700
28 Kasım700
29 Kasım1.200
Toplam4.930

Çöküş % 9
İstanbul Borsası, Marmara depreminden sonraki en sert çöküşünü yaşadı. Endeks 9.641 puana gerileyerek yılın en düşük seviyesine indi

Likidite krizi, İstanbul Borsası'nda solukları kesen bir günün yaşanmasına neden oldu. İMKB-100 Endeksi bir günde yüzde 9.01 oranında değer kaybetti. Endeks, 9.641 puanla yılın en düşük kapanışıyla günü tamamladı. Serbest düşüş olarak nitelendirilen ve panik satışların tüm gün sürdüğü seans içerisinde borsa 9.323 puana kadar geriledi. Borsa, dünkü kapanışıyla TL bazında geçen yıl Aralık seviyesine indi. Bir başka deyişle borsa, programın getirdiği enflasyon düşüşü, mali disiplin, faizlerdeki gerileme gibi yıllardır beklediği tüm olumlu beklentileri bir haftadır süren krizle geri vermiş oldu.

İMKB, likidite krizinin belirginleştiği geçen Pazartesi gününden bu yana yüzde 19 oranında değer kaybetti. Borsa, dünkü yüzde 9.01'lik düşüş ile tarihinin en hızlı 6. günlük düşüşünü yaşadı. Geçen yıl yaşanan deprem felaketi sonrası piyasanın bir günde yüzde 10'luk düşüşü ardından, son iki yıldaki en yüksek günlük değer kaybı dün yaşandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır