kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Paranın ağladığı gün
Piyasalardaki depremin dineceği umulurken, dün 1.2 milyar dolar daha talep geldi. Bu talep piyasaların toparlanma umudunu yok etti

Gecelik faiz yüzde 90'dan 240'a, bono faizi yüzde 51'den 65'e fırladı. İstanbul Borsası yüzde 9 düşüşle 10 bin puanın altına indi

Karabasan gibi bir gün daha yaşandı. Ama 29 Kasım Salı gününü, bu depremin hissedildiği diğer günlerden ayıran en önemli özellik "umutsuzluk" oldu. Piyasalarda geçen hafta başlayan sarsıntının yavaş yavaş dinmesi beklenirken, aniden bastıran 1.2 milyar dolarlık döviz talebi, tüm umutların boşa çıktığını gösterdi.

Yüzde 250'lere kadar çıktıktan sonra kademe kademe gerileyerek önceki gün yüzde 90'a inen gecelik faiz dün yüzde 240'a fırladı. Ortalama faiz yüzde 200 oldu. Bono faizi yüzde 46 ile yüzde 51 aralığında dalgalanırken aniden yüzde 65'e fırladı. Borsa yüzde 9 gerileyerek 10 bin puanın altına indi.

Dolar depo sıkışıklığı şiddetlendi. Gecelik borçlanma faizi yüzde 30'ları da aştı. Türkiye'nin eurobond tahvilleri de kan kaybetmeye devam etti. Kısa süre önce 6.5 puan olan 30 yıllık dolar tahvillerinin ABD tahvillerine olan faiz farkı dün 8.5 puana kadar yükseldi. Dünkü hareketle bono faizi ve borsa, enflasyonla mücadele programının ilk başladığı seviyelere geri döndü.

ÖNLEMLER İŞE YARAMADI
Piyasalardaki krizi durdurmak için bir dizi önlem alındı. İlk önce Merkez Bankası, geçen hafta Çarşamba günü IMF ile yapılan anlaşma uyarınca borç para verme limitini deldi. Pazartesi de piyasaların beklediği geri alım ihalesi açtı. Merkez Bankası ve Hazine, satın aldıkları tahviller karşılığında piyasaya 410 trilyon verdi. Ayrıca bankaların tutmakla yükümlü oldukları disponibilite konusunda esneklik sağlandı.

Bu tedbirlerin yanı sıra üst düzey siyasiler ve bürokratlardan piyasalara güven veren mesajlar yollandı. Krizin durdurulması için hemen harekete geçileceği ilan edildi. IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Türkiye'nin iyi yolda gittiğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ancak bundan hiçbiri ilaç olmadı.

Dün de Merkez Bankası, Hazine ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bankacıları olağanüstü toplantıya çağırdı. Piyasalar şimdi "dedikodular bizi mahfetti" sözlerinin yerine, Türkiye'ye acil döviz getirecek önlemleri bekliyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır