kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Piyasalara Türkiye darbesi
Türkiye tahvillerinin faizi Arjantin ve Brezilya'nın üzerine çıktı. Kriz, JP Morgan Gelişmekte Olan Ülkeler Bono Endeksi'ni 2 baz puan yükseltti. Döviz çıkışının sürmesiyle Türkiye'nin IMF'den koşullu kredi kredi kolaylığı çerçevesinde yardım talebinde bulunabileceği konuşuluyor

Gelişmekte olan ülkeler tahvil piyasasını önce Arjantin, sonra da Türkiye vurdu. Dolar cinsinden Türkiye tahvillerinin faizlerdeki artış piyasanın geneline yayıldı. 2030 vadeli Türk tahvillerinin faizi 11.8'den 13.8'e yükseldi. Benchmark olarak alınan 30 yıllık ABD tahvilleriyle aradaki fark 6.5'ten, 8.5'e çıktı. Türkiye'de yaşanan likidite krizi nedeniyle J.P Morgan Gelişmekte Olan Ülkeler Bono Endeksi (EMBI+) 2 baz puan yükselerek, 774 baz puana yükseldi. Daha önce gelişmekte olan ülkeler tahvilleri arasında Arjantin ve Brezilya'dan sonra en yüksek faiz oranına sahip olan Türkiye, son gelişmelerin ardından iki ülkeyi de geçerek ilk sıraya yerleşti. Konu ile ilgili yorum yapan Londra'daki bir yabancı bankanın şef dealerı Türkiye'deki büyük bir likidite sorunu bulunduğunu belirterek, 'Türkiye'de devam eden çok büyük bir satış var' diye konuştu.

Bu arada yatırım bankası UBS Warburg dün yayımladığı raporda, Türkiye'nin sıradaki iki IMF destek kredini diliminin yılsonuna kadar biran önce kullanımını garanti etmek ve ek finansman olasılıklarını araştırmak üzere IMF ile görüşmesi gerektiği yorumunda bulundu. Banka raporunda Türkiye'de kötüleşen kriz durumunun 'Çok kısa ve azalan bir süre' içerisinde eyleme geçilmesini gerektirdiğini vurgulandı. UBS Warburg raporunda Türk Telekom'un satışının kilit niteliği taşıdığı vurgulanarak şu görüşlere yer verildi: 'Türk Telekom satışı süratle ele alınmalıdır. Telekom satışına yabancı yatırımcıların katılımının sağlanması için hükümet Telekom'daki yönetimin kontrolünü de vermeli ve diğer özelleştirmelerde de ilerleme sağlanmalıdır.'

IMF'den acil yardım talebi
PİyasaLARDAKİ deprem derinleşirken, aldığı önemlerin işe yaramadığını gören Ankara'nın, IMF'den acil yardım talebinde bulunacağı konuşuluyor. Yardımın CCL denilen contingency credit line (koşullu kredi kolaylığı) veya SRF denilen supplementary reserve facility (ilave rezerv kolaylığı) çerçevesinde alınabileceği belirtiliyor.

Bu yardımın alınabilmesi için önce Türkiye'nin IMF'den bir talepte bulunması gerekiyor. IMF'nin bu talebi inceleyip, ihtiyacın acil olduğuna karar verip, imkânları da yeterliyse buna "evet" cevabı verebiliyor. Kararını da Türkiye'ye bildiriyor. Sözlü olarak mutabakata varılıyor. Daha sonra sonra anlaşma yapılıyor.

Türkiye'nin zaten IMF ile bir anlaşma içinde olduğu, yeni yardım için ek şartlar öne sürülemeyeceğini belirten uzmanlar, bu yardımın kısa sürede alınabileceğini ifade ediyorlar.

IMF'nin bu tip kredileri "bir tehlike anında" kullandırdığı, son olarak Arjantin'de bu yardıma başvurulduğu belirtiliyor.

Bankacılara göre bu yeni anlaşma, yurtdışı piyasalara güven verilmesi için hayati bir önlem taşıyor.

DİDEM GORDON Finans Yatırım / Genel Müdür

'İlk beklenen Türk Telekom'un satışı
PİyasanIn bu durumunda yüzde 10'luk bir başka değişle 8.500 endekse kadar düşüş potansiyeli taşıdığını görüyoruz. Para piyasasında volatilite çok yüksek. Ay sonu olması nedeniyle döviz talebindeki artış katlandı. Piyasaların bu durumu hazmetmesi gerekiyor. Biz bu görüntünün değişmesi için Türk Telekom'un özelleştirilmesi için adım atılması gerektiğini düşünüyoruz.

METİN AYIŞIK InvestA Yatırım / Genel Müdür

'Bekleyip görün'
ENDEKSİN 10.300'de önemli bir desteği vardı. Bu seviyenin aşağı doğru kırılmasıyla satışlar da hızlandı. İşlem hacmi sıkışık ama düşük değil. Borsada çok kısa vadede bir toparlanma beklemiyorum. Faizlerdeki çıkış durmadan borsanın da durulması çok zor. Piyasalardaki tansiyonun düşmesi için geri alım ihalelerinin devam etmesi, IMF ile Dünya Bankası'ndan manevi yardımların yanı sıra maddi desteğin gelmesi gerekiyor.

TANJU OĞUZ İktisat Bankası / Genel Müdür

Döviz munzamı düşürülsün
Krize kısa vadede en net çözüm yabancı mevduatlar üzerindeki munzam oranlarının düşürülmesiyle sağlanabilir. Şu anda munzama tabii 42 milyar dolarlık mevduat var. Bunun 37 milyar dolarlık kısmı yurtiçi yerleşiklere ait. Mevduatlar üzerinde yüzde 11 oranında munzam tutulması gerekiyor. Bunun yarıya indirilmesi halinde piyasaya yaklaşık 2 milyar dolarlık bir likidite sağlanmış olacak.

MURAT ÖZER Alternatifbank

Tansiyonu düşürmek siyasilerin elinde
Bu sarsıntının nedeni yapısal reformların henüz yapılmamış olması. Faiz yükseldiğinde döviz girişi olması gerekiyordu. Olmadığına göre ortada yanlış bir şeyler var. Yapılması gereken şeyler var. Maalesef yapılması gereken şeyler bürokratların değil siyasilerin elinde. Şu ana dek çıkan para yabancılar ve Türkiye'nin yurtdışındaki Eurobond'ların fonlanmasıyla ilgili paralar olabilir.'


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır