Deli dana hastalığı, Avrupa'da yeniden başgösterdi. Almanya, İspanya ve Yunanistan'da hastalıklı sığırlar tespit edildi. Bunun üzerine başta Yunanistan olmak üzere birçok ülke İngiltere, Almanya ve Fransa'dan sığır eti ithalini yasakladı.
Yunanistan, Fransa'dan sığır eti ithal edilmesini yasakladı. Üreticilere, daha önce aldıkları etleri imha etmeleri bildirildi. Yunanistan kasaplar derneği ise, her türlü dana eti satışının yasaklanmasını kararlaştırdı. Ülkenin kuzeyinde, hastalığın yayılmasına neden olduğu belirtilen 50 ton hayvansal yeme el koyuldu.
Diğer Avrupa ülkelerinde de bütün sığırlar sağlık testlerine sokuluyor. Tek bir sığırda virüs bulunduğunda, birarada bulunduğu tüm sığırlar imha ediliyor.
Hayvansal yemlerin AB genelinde imha edilmesi gündeme geldi. Ancak Avrupa Komisyonu tarımdan sorumlu üyesi Franz Fischer, böyle bir toplu imhanın yaklaşık 3.5 milyar dolara malolacağını, bu nedenle de çok iyi inceleme ve tespitlerin yapılması gerektiğini söyledi. Brezilya ve Ürdün de son gelişmeler üzerine Avrupa ülkelerinden sığır eti ithalini yasakladı.
1988: İngiltere, danaların koyun ve diğer hayvan etinden yapılan hayvansal yemle beslenmesini yasakladı. Ardından BSE (deli dana) bulaşmış tüm sığırların imha ettirdi. Ancak ithalatçılar, yasak olduğu halde hayvansal yem getirtmeye devam etti.
1989: İngiltere, sığır beyni ve omuruna yakın yerlerindeki etlerin, gıdalarda kullanılmasını yasakladı. AB, İngiltere'den canlı sığır ithalatına sınırlama getirdi.
1990: Bir kedide de deli dana virüsü tespit edilmesi, hastalığın farklı türlere de sıçrayabiliceği korkularını artırdı.
1993: İngiltere'deki hastalıklı sığır sayısı 100 bini aştı.
1995: 19 yaşındaki Stephen Churchill, deli dana hastalığının insanlardaki türü CJD yüzünden ölen ilk kişi oldu.
1996: İngiltere Sağlık Bakanlığı, daha önc tespit edilememiş 10 CJD vakasının daha olduğunu ve bunun hastalıklı etlerin tüketildiği anlamına geldiğini açıkladı.
1999: AB, İngiltere'ye uyguladığı sığır eti yasağını kaldırdı. Ancak aralarında Fransa'nın da bulunrduğu 40 ülke ambargoyu sürdürüyor.
2000: BSE, tüm Avrupa ülkelerine sıçradı. Toplamda İngiltere'de 81, Fransa'da ise 2 kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti.