kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Beyaz 2 Saray
Cumhuriyetçi Bush, Beyaz Saray'a girmesini engelleyen Clinton'a nispet yaptı... Teksas'ta kendi sarayını kurdu ve provalara başladı!

Amerika'da seçim krizinden sonra şimdi de geçiş hükümeti krizi patlak verdi. Her seçim sonrası olduğu gibi yeni seçilen başkan, Beyaz Saray yakınlarındaki bir ofiste hemen çalışmaya başlar sistemi öğrenirdi. Başkan Bill Clinton ise davaların devam ettiğini belirtip geçiş hükümeti isteyen Cumhuriyetçi George W. Bush'a şimdilik Beyaz Saray'ın kapılarının kapalı olduğunu söylemiş, geçiş dönemi için devletin tahsis etmesi gereken 5.3 milyon dolarlık fonu vermeyeceğini ifade etmişti.

Pes etmeyen Cumhuriyetçiler, Clinton'ın vetosu üzerine kendi geçiş merkezlerini kurmak üzere çalışmalara başladı. Teksas'ta kurulacağı söylenen bu "2'nci Beyaz Saray"da kadrolarını iktidara hazırlayacak. 6 bin kadar Beyaz Saray yeni 'görevli adayı', 21 günü kavgalarla ve belirsizlikle geçen 73 günlük geçiş döneminin geri kalanını bu binada dış siyasetten ekonomiye, politikalarını belirleyerek geçirecekler. ayrıca kriz durumlarına ilişkin basın brifingleri hazırlayacaklar. Böylece 20 Ocak'ta yönetimi devraldıklarında devlet mekanizmasına ve genel konulara yabancılık çekmeyecekler.

KABİNE DE KURULDU
Devletten para da alamayınca kendi kurdukları özel fona yönelen Bush ve ekibi, karargahlarında Clinton'ın kendilerine tahsis etmediği geçiş merkezi binasını örnek aldı. Bush, hükümetini de büyük ölçüde oluşturdu. Dışişleri Bakanlığı'na General Colin Powell'ı, Ulusal Güvenlik Danışmanlığına CondoleezzafRice'ı, Ekonomi Bakanlığı'na Lawrence Lidsley'i, Savunma Bakanlığı'na Samm Nunn'ı, Eğitim Bakanlığı'na Jim Hunt'ı, İçişleri Bakanlığı'na da StevefGoldsmith'i atayacak. Bu arada hukuk mücadeleleri yüzünden 20 günden fazla zaman kaybedilmesi, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ı da zor durumda bıraktı. Yeni hükümette görev alacak 6 bin kişinin güvenlik soruşturmalarını yapmakla görevli FBI, 3 haftada tamamlanması gereken soruşturmayı 1 haftaya sığdırmaya çalışacak.

Geçiş merkezi normal olarak Beyaz Saray'a iki sokak ötedeki bir bina. Bina son olarak 1 Ocak 2000'de bütün bilgisayarları vuracağı sanılan 2000 sendromuna karşı kullanılmıştı. O zamandan beri kullanılmayan 12 katlı binanın 8 katını dolduran 90 bin metrekarelik alanda 540 kişi görev yapacak.

Clinton da tarafsızlığını bozdu
Başkan Bill Clinton önce Bush'a Beyaz Saray'ın kapılarının kapalı olduğunu söyledi. Şimdi de 8 yıllık yardımcılığını yapan Al Gore'a açık desteğini verdi. Seçimlerin yapıldığı 7 Kasım'dan beri ölçülü açıklamalar yapmaya gayret eden Clinton ilk kez tarafsızlığını bozdu ve şöyle konuştu: Florida'daki bütün oyların teker teker sayılması gerekir. Gore'un devam eden hukuk mücadelesine arka çıkan Clinton, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Seçim günü Florida'da oy kullanan herkesin oyu da en az benimki kadar değerlidir. Bütün oyların sayılmamasının umarım geçerli bir nedeni vardır" dedi. Clinton, davalar belli olmadan Bush'a yardımcı olunmaması talimatını verdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır