kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
SELAHATTİN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Akıl olmayınca neylesin sakal?

"Evlilik kadın için yeni bir başlangıçtır, erkek için de sonun başlangıcı" diyen Oscar Wilde acaba bu lafı ederken şebekler üzerine yapılan araştırmalardan haberdar mıydı? Kafama hep bu soru takılıyor..

Havalar müsait..Kimin için mi? Erkek milleti için.. Bir trençkot uydurun üzerinize.. Yakasını hafiften kaldırıp, deniz kenarına gidin.. Artık iskele mi olur, dalgakıran mı? Keyfinize kalmış.. Orada öylece dikilip, boş gözlerle denize bakarak gizem yapın..

Eninde sonunda bu görüntüden etkilenip "Ne kadar cool adam!" diyecek sersem bir aile kızı çıkar, size aşık olur.. Yalnızlıktan kurtulursunuz..

Kurtulursunuz da ne olur? Evlenip tek eşli hayata geçtiğiniz andan itibaren de ölüm taksimetresi çalışmaya başlar..

***

Bunları ben sallamıyorum.. Bilim sallıyor!

Amerika'nın Virginia Üniversitesi'nden Charles Nunn diye bir adam çıkmış.. "Erkek milleti aklınızda bulunsun, çok eşlilik ömrü uzatıyor.." açıklamasını yapmış..

O da yetmemiş.. Kafayı sağlık haberleri ile bozanların resmi yayın organı durumundaki Science Dergisi'ne; o güne kadar yaptığı çalışmaları anlatıp, bu lafları neden söylediğini izah etmiş..

Dokuz erkek çok mu?

Profesör Charles Nunn bir tabiat röntgencisi.. İşi gücü maymundu, şebekti, leopardı türünden mahlukatın peşine düşüp onların cinsel hayatını takip etmek, oradan sonuçlar çıkarmak..

Bir aralar börtü böceğin de cinsel hayatını takibe almış ama bu tür mahlukat çok bacaklı olduğundan işin içinden çıkamamış.. Çünkü bunların birbirine girmesi halinde bacaklar birbirine dolandığından, etkinliği takip etmek zor oluyormuş..

Elinin altında Erdal Acar gibi muhteşem sonuçlar verebilecek denekler olmadığından maymun türüne takmış.. Hatta eline geçirdiklerini laboratuvar koşullarında incelemeye almış.. Bir yavruya hamile kalabilmek için dokuz ayrı erkekle 580 kez hissi münasebet kuran şempanzenin mükemmel bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu keşfetmiş..

Profesör Nunn, insana en çok benzeyen yaratıklar üzerine yaptığı incelemeden giderek "Tek eşlilerin bağışıklık sistemi zayıflıyor, çok eşli hayatı tercih edenlerin ise güçleniyor.." sonucuna varmış..

Şimdi buraya bir nokta koyalım ve kadınların neden erkeklerden daha uzun ömürlü olduklarına bir bakalım..

Yok yok! Bu laflar kafa karıştırır, üstelik vatandaşı kıllandırır.. En iyisi soruyu başka biçimde soralım:

- "Evli erkekler neden karılarından önce ölür?"

El cevap: "Evlendikleri için.."

***

Yaradılış olarak çok eşliliğe meyilli olan erkek evlilik akti ile birlikte kendi gözünün ferini kendi eliyle söndürür.. Gerçi tek eşliliğin ideolojisini yüceltmeye çalışan kim varsa "Evlilik bir şanstır.." diye başlar lafa ama kimin için olduğunu açıkça belirtmezler..

Evet, evlilik kadınlar için şanstır.. Erkekler içinse elindeki tek şansı kaybetmektir..

O sebepten erkeğin bağışıklık sistemi giderek zayıflar.. Etrafa belli etmese de içten içe erir, mürd olur.. Dul maaşı da karısına kalır.. (Not: Bakınız SKK kayıtları.. Dul maaşı alanların yüzde 100'ü kadın..)

Erkeğin evlendikten sonra yaşama sevincini kaybetmesi bugüne kadar iyice araştırılmış bir sonuç değildir.. Dünyanın en akıllı bilim adamlarına bakın.. Çoğu evlidir ve karılarının dolaylı baskısı yüzünden bu sonuçlar üzerinde durmaya cesaret edememişlerdir..

Pazarlıkla böyle oldu..

Oysa çokeşlilik erkeğin doğasında vardır.. Bu koşulları kaybedip ağır ağır ölüme giderken dahi gözünün çöplükte kalması doğaldır..

Kadın, kendisini salıp giden erkeğine dil döküyormuş.. "Herifim.." diye başlamış lafına.. "Ne olur arada bir güzel şeyler söyle.. Hayır dile.. Dua et.. Bak yukarı mahalleden Hacı Mehmet yatağa girerken hep dua eder, besmele çekermiş.."

Ne desin bu lafa adam? Yılgın yılgın karısının suratına bakmış:

- "Valla karı.." demiş.. "Sen Hacı Mehmet'in karısını getir, ben her gece hatim indireyim.."

Durumlar böyleyken böyle işte..

Haaa! Profesör Nunn, çokeşli hayatı tercih edenlerin virüslerden daha az etkilendiğini, daha az gribal hastalıklara yakalandığını da savunuyor.. Şimdi diyeceksiniz ki "Ne yani? Üç beş şebeğe bakarak böyle bir sonuç çıkması normal mi?"

Bence normal.. Çünkü ben de maymun türünün insana çok yakın olduğuna inananlardanım.. Onların da iki kolu, iki ayağı, insana benzeyen yüzü var.. Fazlalıkları ise kuyruk..

Eskiden insanda da kuyruk vardı.. Ancak özel ilişkiler sonunda kaldırıldı..

***

Sümer tabletlerine göre ilk insan olarak zapta geçen Adam'ın kuyruğu varmış.. Lakin henüz Eva yaratılmadığından canı sıkılıyormuş.. Birgün Hz. Cebrail'e gidip "Bana bir arkadaş.." demiş..

Hz. Cebrail bu dileği yukarı makama iletmiş, bir süre sonra da cevabı gelmiş:

- "Dileğin kabul edildi.. Görüşmeleri yürütmeye de ben memur edildim.. Ancak sana bir arkadaş yaratılmasına karşılık birşey feda etmen lazım.."

Şaşıran Adam "Ne gibi?" diye sorunca Hz. Cebrail pazarlığa başlamış:

- "Efendimiz sana Eva diye bir arkadaş yaratacak, buna karşılık kollarından birini verir misin?"

- "Bir bacağını ver.."

- "Yürümekte zorlanırım, veremem.."

Pazarlık kızışmış.. Hz. Cebaril ne isterse Adam hayır diyor.. Sonunda sabrı tükenen Hz. Cebrail "Birşey vermezsen bu iş yatar.." demiş.. Sıkışan Adam bir süre düşünmüş:

- "Peki, kuyruğumu vereyim.." demiş.. "Bir de kaburga kemiklerimden birini.. Olur mu?"

Düşünme sırası kendine gelen Hz. Cebrail kafadan bazı hesaplar yapmış, kesmiş biçmiş.. Ölçmüş, eklemiş..

- "Anlaştık.." demiş ve eklemiş.. "Ama biz de kaliteyi düşürürüz.."

Bu anekdotta beni ilgilendiren ilk insanın kuyruklu olması.. O yüzden şebekler üzerine bir araştırma yapıldı mı eski kuyruğu kesiklerden biri olarak antenlerimi dikerim..

Sonuçları da çok ciddiye alırım..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır