kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Ünlü vekillerin diksiyon isyanı
Milletvekilleri "Şivemiz bu ülkenin rengidir" diyerek içtüzük değişiklik teklifinin katip vekiller yerine spikerlerce okunması hükmüne karşı çıkıyor

TBMM'nin verimini artırmak amacıyla hazırlanan içtüzük değişiklik teklifinin, Genel Kurul'da evrakların katip üyelik görevini üstlenen milletvekilleri yerine, diksiyonu düzgün, spikerlik eğitimi almış görevlilerce okunmasını öngören hükmü, parlamenterler arasında tartışma yarattı.

Şive ve vurgulamaların halka daha samimi ve sıcak geldiğini savunan katip üyeler, "Sesimiz ve şivemiz, bu ülkenin rengidir" diyerek, "mikrofonu" kaptırmak istemezken, bazı milletvekilleri, Genel Kurul'daki görüşmelerin TBMM TV tarafından naklen yayınlandığına dikkat çekerek, "Dışarıya düzgün görüntü vermek için profesyonel insanların bu görevi üstlenmesi daha iyi olur" görüşünü savunuyor.

MÜREN GİBİ KONUŞMAM
DYP'li Divan Katibi Van Milletvekili Hüseyin Çelik ise, Genel Kurul'da evrak okurken düzgün Türkçe kullanmaya hassasiyet gösterdiklerini vurgulayarak, kendisine ve arkadaşlarına haksızlık yapıldığını söyledi.

Çelik "Genel Kurul'da Diyarbakır ağzıyla, Urfa ağzıyla, Azeri ağzıyla konuşan kimse var mı? Bölge milletvekili arkadaşlarımız bile buna özen gösteriyor. Düzgün Türkçe kullanacağım diye Zeki Müren gibi konuşursam, yapmacık olacağımı düşünüyorum" diyor. Katip üyelerinin Türkçesinin düzgün olduğunu savunan DSP İstanbul milletvekili, TBMM Katip üyesi Cahit Savaş Yazıcı da değişikliğe karşı olanlardan. "Katip üyeler hep milletvekilidir. Bir iki kişiden rahatsızlık var diye, uygulamanın tümden değiştirilmesi gereksiz. Gruplarda katip üyeler seçilirken, Türkçesi ve diksiyonu düzgün insanların bu göreve getirilmelerine özen gösterilirse, sorun çözülür" dedi.

SPİKER OKUSUN
Konu milletvekilleri arasında da tartışma yarattı. ANAP Rize Milletvekili Ahmet Kabil "Yöre şiveleriyle konuşmalarında da bir sakınca görmüyorum. Ama tabii benim gibi lehçesi çok bozuk olanlar da bu görevi üstlenmemeli. Karadenizli'yim ve bunu vurgulamak için çocukluğumdan bu yana dilimi düzeltmeye hiç çalışmadım" derken, DYP'nin Tunceli Milletvekili Kamer Genç de "80 yıllık bir geleneği değiştirmek hata. Şiveli konuşsalar ne olur? Herkes birbirini anlamıyor mu? Spiker diye bir bürokratı oturtacaklar, sonra adamcağız metni hızlı ya da yavaş okudu diye fırça yiyecek" dedi.

Milletvekilleri arasında bu görev için spiker isteyenler de var. FP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, "Katip üyeler fazla alıngan. Geçmişte de diksiyonunu duyduğunuzda "Allah Allah" dedirten arkadaşlar vardı. Bir profesyonel, hem arkadaşların fazla yorulmasını engeller, hem de düzgün bir görüntü olur!" diyor.

Ahmet Kabil
Yöre şivesiyle konuşulmasında bir sakınca yok. Tabii benim gibi lehçesi bozuk olanlar bu görevi üstlenmemeli

Yasin Hatipoğlu
Profesyonel bir spiker hem arkadaşların fazla yorulmasını önler hem de görüntü düzgün olur

Kamer Genç
80 yıllık geleneği değiştirmek hata. Şiveli konuşsalar ne olur? Herkes birbirini anlamıyor mu?

Şebnem HOŞGÖR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır