kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
İstanbul adeta MR çöplüğü oldu
Londra'da sayıları 10'u geçmeyen görüntüleme merkezlerinden İstanbul'da 220 tane var. Bu bolluğu fırsat bilen bazı doktorlar, hastalarını muayene etmek yerine artık MR'a gönderiyor...

Bazı doktorların hastalardan gereksiz yere tetkik istemesi, her köşebaşında bir görüntüleme merkezi açılmasına neden oldu. Ancak bu durum artık bu merkezlerin sahiplerini ve çalışanlarını bile isyan ettirecek boyutlara ulaştı. "Sadece Şişli bölgesinde 10 MR merkezi var. Bu yüzden aletlerin çalışma kapasiteleri de düşük oluyor.

'SUÇLU DOKTORLAR'
İstanbul bu gidişle alet çöplüğüne dönecek" diyen radyolog Cihangir Görgülü, bu durumun nedenini şöyle açıkladı: "Maalesef doktorların büyük bir çoğunluğu, gereksiz tetkik istiyor. Nörologlar (beyin ve sinir uzmanları) hastalarını doğru düzgün muayene etmeden direkt olarak MR istiyor. Başı ağrıyan, beli ağrıyan herkes MR'a gönderiliyor."

Görgülü bu sözlerle de yetinmeyip şöyle devam etti: "Daha önceleri, doktor, bilgi ve tecrübesini ortaya koyardı. Teşhis muayene sırasında yapılırdı. Ancak, ameliyat edilecek olan hastalarda nerede, ne yapılacağının ve ölçüsünün bilinmesi amacıyla büyük tetkikler istenirdi. Şimdi, doktorlar kendisini zorlamıyor. Basit bir muayeneden sonra hemen MR veya başka büyük tetkikleri istiyor."

Resmi kurumlarda tam gün çalışan doktorların da dışarda kaçak çalışıp hastayı dışarı yönlendirdiğini iddia eden Görgülü, "Dışarıda eskiyen teknoloji ucuz fiyatlarla bize satılıyor. Bu aletlerin teşhisi yanlış olabilir. Bunlar gözardı ediliyor" diye konuştu.

Sektördeki diğer çalışanlar da denetimsiz aletler nedeniyle her yıl büyük oranlarda teşhis felaketlerin yaşandığını söyledi. Kamu kuruluşlarında tıbbı aletlerin çok pahalı alındığını bunun da vatandaşa yansıdığını söyleyen ünlü ithalatçılar ise pek fazla telaffuz edilmeyen konuları şöyle açıkladılar:

İKİNCİ EL TEHLİKELİ
"Genelde alet alımı, dış alım ve iç alım olmak üzere iki şekilde yapılır. Dış alımda, normal ithalat işlemleri uygulanarak döviz üzerinden alışveriş yapılır. İç alımda ise, Türk parası kullanılır. Sağlık Bakanlığı iç alımı tercih eder. Resmi Kurumlarda alımlar fazla şeffaf değildir. Paralar, elden-ele alınır. Dış alımda ise herşey bankalar aracılığıyla yapıldığından hiç bir şey saklanamaz. Son zamanlarda, Bakanlık ikinci el aletin alımını teşvik ediyor. Bu gözgöre göre cinayet demektir."

"BATIN MR"I EL YAKIYOR
S.S.K Emekli Sandığı Tabib Odası
Beyin MR 38 milyon 491 bin 60 milyon 184 milyon 500 bin
Bütün batın (karın) MR 76 milyon 982 bin120 milyon307 milyon 500 bin
Beyin tomografisi 16 milyon 067 bin43 milyon107 milyon 625 bin
Boyun tomografisi20 milyon 295 bin 42 milyon123 milyon
Akciğer tomografisi 19 milyon 449 bin42 milyon153 milyon 750 bin
Bütün batın tomografisi27 milyon 060 bin84 milyon184 milyon 500 bin
Meltem PUSAT


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır