kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Müzayedede sahte tablo şüphesi
Maçka Mezat'ın müzayedesinde 4 eser "sahte olabileceği" şüphesiyle mezattan çekilirken Çallı'nın Manolyalar'ı 70 milyara alıcı buldu

Önceki gece Hyatt Regency Otel'de düzenlenen Gece Müzayedesi'nde 300'e yakın eser satışa sunuldu. Ancak müzayede kataloğunda yer alan Avni Arbaş ve Orhan Peker imzalı 2'şer eser müzayededen önce geri çekildi. Sanatçı Avni Arbaş, katalogdaki tabloların kendine ait olmadığını ifade ederek, "Gördüğümde ben de şaşırdım. Katalogda yer alan iki tablo benim değil" dedi.

SAHTE ARBAŞ'LAR
Arbaş, Maçka Müzayede'ye telefon ederek eserlerin kendisine ait olmadığını söyledi. Arbaş, "Tablolardan birinde çiçek resmi vardır, alan koleksiyoneri tanıyorum. Telefon ettim, 'Duvarımda duruyor' dedi. Katalogdaki sahte tabii. Bir zamanlar Fikret Mualla'nın eserlerini taklit ederlerdi, şimdi de bunları" derken Orhan Peker'e ait iki eserden biri olan "Çocuk ve köpek" tablosu koleksiyonunda bulunan Mustafa Taviloğlu, katalogda gördüğü ikinci "Çocuk ve köpek" tablosunun kötü bir taklit olduğunu söyledi. Maçka Mezat Antikacılık A.Ş yöneticisi Ahmet Utku da "Bu tür sorunlar dünyanın her yerinde, her müzayede öncesi çıkar. Önemli olan iyi niyetli olmaktır. Biz de son dakikaya kadar bize iletilen uyarıları dikkate alıyoruz. Bir ressamın tablolarının çeşitli versiyonları olabilir. Ancak son dakika hasıl olan şüphelerden ve kesin olarak emin olamadığımızdan söz konusu tabloları müzayededen çektik" dedi. Türk resminin klasiklerinden çağdaşlara en seçkin örneklerinin yer aldığı, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden oluşan 300 parçalık müzayedede eserler 200 milyon ile 70 milyar lira arasında alıcı buldu.

F.MUALLA'LARA İLGİ
İbrahim Çallı'nın Manolyaları'ı 70 milyar liradan, Fikret Mualla'nın Paris sanat çevrelerinde "Türk Lautrec"i olarak anılmasına yol açan "Bordel"i 53 milyar liradan, "Pokerciler" adlı kağıt üzerine guajı ise 37 milyar liradan alıcı buldu.

Recai KÖMÜR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır