kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Umut'ta işkence iddiası
Umut davasında ilk kez savunma yapan Aytufan, Özmen ve Yüksel poliste işkence gördüklerini öne sürerek ifade değiştirdi. 3 sanıkta suçsuz olduklarını iddia ediyor

Mumcu, Kışlalı, Aksoy ve Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan Umut davasının görülmesine devam edildi. Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasında, idamla yargılanan Rüştü Aytufan, Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel ilk kez savunma yaptı.

AYTUFAN: RESSAM OLUNUR
Emniyette kendisine, "huzursuz edici" sorular sorulduğunu anlatan Aytufan, "Emniyette bana (biz, bir duvar ördük. Ancak eksik tuğlaları var. Necdet Yüksel ve Ferhan Özmen'in başına gelenlerin senin de başına gelmemesi için dediklerimizi kabul et) dediler" diyerek kendisini tehdit ettiklerini öne sürdü. Aytufan'ın, "İran'a gitmemin bir nedeni de her şeyin ucuz olması" demesi üzerine Başkan Eken, "Kuzey Kıbrıs'ta da ucuz tatil yapmak mümkün. Oraya neden gitmedin?" dedi. Eken, Aytufan'a, "cumhuriyet savcısına ifade verirken 3 olayda kullanılan bombaların nasıl olduğunu çizmişsin Enmiyette bunları da mı ezberlettiler?" diye sordu. Aytufan, "Bombaları çizmek çok bilinmeyenli bir denklem değil. O şartlar altında ressam bile olur insan" dedi.

ÖZMEN: İŞKENCE YAPILDI
Tekin'in kod ad değil gerçek ismi olduğunu belirten Ferhan Özmen Emniyetin hazırladığı senaryoya kurban gittiğini öne sürerek, "Bu senaryonun gerçekle ilgisine hangi vicdan sahibi inanabilir. Bütün faili meçhul cinayetler bize fatura edildi" dedi. Tantan'ın bahsettiği "nüfuz casusları"nın teşhis edilmesini istediğini belirten Özmen,"Polislerin yaptığı işkenceler sonucunda bir fil bile (ben tavşanım) derdi" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Eken Özmen'den salonundaki polisler arasından kendisine işkence edenleri teşhis etmesini isteyince, Özmen onların salonda olmadıklarını söyledi.

YÜKSEL: İRAN'A GEZMEYE GİTTİM
Necdet Yüksel Emniyette uğradığını iddia ettiği işkenceleri ayrıntılarıyla anlattı. Yüksel, emniyette kendisine, "Burada senin hayatını karartacağız" diyerek her türlü işkence yapıldığını öne sürdü.

İran'a 1993 ve 1999 yıllarında olmak üzere 2 defa gittiğini kaydeden Yüksel, ilkinde gezmek, ikincisinde ise gözlerindeki ve kulaklarındaki rahatsızlığı tedavi ettirmek için gittiğini söyledi.

Artık sanık sayısı: 21
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan "Umut Operasyonu"na ilişkin 2 davanın birleşmesi sonucu sanık sayısı 21'e çıktı.

Sanık Rüştü Aytufan'ın idam, 3 sanığın ise 7 yıl 6'şar aya kadar ağır hapis istemiyle yargılandıkları "Umut Operasyonu"na ilişkin açılan 2. dava, operasyonun ardından ilk açılan 17 sanıklı dava ile birleştirildi. Birleştirilmiş davanın dünkü duruşmasında Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, sanıklar Yusuf Karakuş ve Abdülhamit Çelik'in fotoğraflarının Diyarbakır DGM'de Hizbullah davasında yargılanan Abdülaziz Tunç'a gösterilerek, Tunç'tan bu sanıkların örgütle bir ilişkilerinin olup olmadığının sorulmasına, Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı'nın ise dinlenilmesinden vazgeçilmesine karar vererek, duruşmayı Aralık ayına erteledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır