kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bu hastalardan bizde çok var
Adnan Hoca ve Ağca'dan sonra Hasan Mezarcı da kendini mesih ilan etti. Dr. Arif Verimli ise "Kendini mehdi ya da peygamber sanan hastaların sayısı oldukça fazla" dedi

Adnan Hoca adıyla bilinen Adnan Oktar ve terörist Mehmet Ali Ağca'dan sonra kapatılan Refah Partisi'nin eski milletvekillerinden Hasan Mezarcı'nın da, kaçak olarak yaşadığı Almanya'da kendini "mesih" ilan etmesi üzerine kamuoyunda tartışmalar sürüyor.

Uzun sarı saçları, elinde asası, kulağında küpesiyle boy gösteren Mezarcı, "Kendisine deli denilmeyen bir peygamber tarihte yoktur. Hazreti Muhammed de dahil, delidir. Bu benim peygamber olduğumu gösterir, olmadığımı değil" diye konuşunca gündemin ilk sırasına oturdu. Kendisine peygamber olduğunu daha önce Allah'ın açıkladığını iddia eden Mezarcı, "Dış dünyaya kendimi kapattım. Meryem Ana'dan doğan, yeniden nur bedeniyle göğe kaldırılan, tekrar doğan İsa var, o da benim" diye konuştu.

Kendilerini "mesih" olarak ilan eden Ağca ve Mezarcı'nın bu çıkışları TCK'nın 46. Maddesi'nden yararlanarak kendilerini ceza almaktan kurtarmak için bir yol bulma çabası olarak yorumlanıyor. Adnan Hoca ise, mehdilik konusunda yayınladığı "Altınçağ" adlı kitabın kapağında Hz. Muhammed'in "Peygamberlik mührü" olarak bilinen "Nübüvvet" mührünü bile kullanıyor.

Nebahat KOÇ-Tebernüş KİREÇCİ (SHA)

DİN ADAMI VE DOKTOR 'HASTA' DİYOR
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Arif Verimli

Kendisini Allah zanneden var
Hastanelerimizde kendisini "mesih", "mehdi" ya da "peygamber" zanneden hasta sayısı çok fazla. Bu tür hastalarımız, her dönemde olmuştur. Kendini mehdi, mevlana, peygamber, hatta Allah zannedenler dahi oluyor. Gerçeklerden uzaklaklaşmış, kendi iç dünyasında yaşayan bu hastalarımıza durumuna göre psikoterapi uyguluyoruz.

Mezarcı, ruhsal dengesini yitirdi
Tarih boyunca Hıristiyanlıkta, Yahudilikte ve İslamiyet'te çok sayıda mehdi ve mesih çıkmıştır. Bunlar iki şekilde ortaya çıkar. Birincisi bilinçli olarak maddi menfaat elde etmek amacıyla şarlatanca ortaya çıkarlar. İkinci olarak da ruhsal dengelerini kaybederek yani hasta şekilde "Mesih'im" açıklaması yaparlar. Bunlara itibar edilemez. Dini değerleri yoktur. Mezarcı ise İslam Enstitüsü'nden mezun oldu ve müftülük yaptı. Dini açıdan yanlış ya da şarlatanca bir şey yapacağını sanmam. Bana göre Türkiye'de yaşadığı sıkıntılar üzerine, gurbetteki durumu da eklenince ruhsal dengesini bozmuş olabilir.

Şeytan çIkarmaya standart

Vatikan işe el koydu
Geçen Eylül ayında Papa II. Jean Paul'ün başarısızlıkla sonuçlanan 19 yaşında bir kızdan şeytan çıkarma girişiminden sonra, Vatikan şeytan çıkarma törenine bir standart getirdi. Bu kurallar, Vatikan tarafından 10 emir gibi düzenlendi. Yeni bildiride 9 kural var.

Yeni metodda, 400 yıllık tören basitleştirildi. Eski şeytan kovma töreninde kullanılan su'yun, bir çanak yağ ve tuz'un kutsanması, sağ elle hastanın başını tutma ve abartılı sözler kulanılmıyor. Yeni metodda Meryem Ana'dan yardım isteniyor. Şeytanı kovan yetkili Papaz hastaya aynı zamanda bir psikiyatra basvurmasını da öğütlüyor. Ayinde kullanılan dilin abartısız olmasına dikkat ediliyor. Yasemin TAŞKIN-ROMA

VATİKAN'IN 9 EMRİ
1. Rahibin yüksek sesle bağırdığı ve huşu içinde titreyen kalabalığın çığlıklar atıp ağızları köpürerek kendilerini yere attığı ayinler yasaklanmıştır.

2."Rituale Romanum" adlı şeytan kovma kitabında yer alan dualar Kilise ayinlerinde okunamaz.

3. Ayinler Vatikan'ın yetki verdiği bir rahip tarafından yapılmalıdır.

4.fAyinlere katılan Kardinal ve Piskoposlar izin almalıdır.

5.fŞeytan kovma ayinleri Bölge Piskoposluğunun izni ile yapılmalıdır.

6.fBölge piskoposu, şeytan kovma ayininin yapılmasında yetkilidir.

7.fİyileştirme amaçlı ayinlerde, Kilisenin tören kuralları ve duaları uygulanamaz.

8.fŞeytan kovma dualarının, Kilise ayinleri ile karıştırılmamalıdır.

9. Her Katolik iyileşmek için Tanrı'ya dua etmelidir.

ADNAN HOCA'YA GÖRE
*Mehdi Ehl-i Beyt'ten olacak. Yani Hazreti Muhammed'e akraba olacak.

* Güzel olacak. Güzel yüzlü, yüzü parlayan yıldız gibi nurlu olacak.

* Omuzunda Hz. Muhammed'in nübüvvet mührü bulunacak.

*Arap renginde olacak. (Arap ırkının ten rengi kırmızıyla karışık beyazdır.)

* Boyu posu Yahudiler'e benzeyecek.

* Orta boylu olacak.

* Yaşı 30 ile 40 arasında olacak.

* Sakalı bol ve sık olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır