kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Siftah yapmadan indirime başlıyorlar
Sezon başında umdukları satışın ancak yarısını yapabilen hazır giyimciler, 11 günlük bayram ve yılbaşı tatili öncesi alışverişi yurt dışına kaçırmamak için bayram öncesi indirime hazırlanıyorlar. Hafta başında özellikle büyük alışveriş merkezlerindeki birçok mağaza, "Gömlek haftası, triko haftası" duyurularıyla önce ürüne yönelik indirimlere başlayacak. Satışlarda vadeleri uzatan ve günlük atraksiyonlarla tüketim iştahını artırmaya çalışan hazır giyimciler, bütün bunların ardından tüm ürünlerde yüzde 50'ye varan indirimlere başlayacak. Hazır giyimciler işlerin bu denli durgun olmasına rağmen hala indirimlerin başlamamasını, "Kimse ilk ucuzluk yapan olmak istemiyor, birbirini kolluyor" diye yorumlarken, bu direncin Aralık ayı ortasında kırılacağını söylüyorlar.

Bayındır'dan bir devir de Fiba Holding'e
Fiba Holding, yüzde 50 hissesine sahip olduğu Bucureşti Mall'ın Bayındır Grubu'nda bulunan diğer yüzde 50 hissesini satın aldığını açıkladı. Toplam 46 bin metrekare kapalı alanı ile 100 mağaza ve 10 sineması bulunan Bucureşti Mall'ın Eylül 1999 tarihinde açıldığı hatırlatılan açıklamada, Bucureşti Mall'ın yıllık 8 milyon dolar kira geliri sağladığı kaydedildi. Türkiye İş Bankası da, Bayındır Holding'in Tatilya'nın bankaya devrine ilişkin olarak değişik tekliflerde bulunduğunu bildirdi. İş Bankası'ndan borsaya gönderilen açıklamada, değerlendirilmekte olan teklifler hakkında bankanın aldığı nihai bir kararın bulunmadığı kaydedildi.

LPG'ye özel tarife
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV), yatık türüne ve kullanım amacına göre farklılaştırma yetkisi alan Maliye, LPG'li özel araçlara yüklü vergi getirecek. Halen 1600 cc bir otomobil için 36 milyon lira MTV, iki eşit taksitte Ocak ve Temmuz'da ödeniyor. Bu verginin gelecek yıl yüzde 56 arttırılarak 56 milyona yükseltilmesi bekleniyor. Ancak LPG'li özel araçlarda bu vergi, yeniden değerleme oranının 10 katı, yani 560 milyon lira olarak uygulanacak.

1600 cc bir özel aracın yılda ortalama 20 bin kilometre yol yaptığını ve kilometre başına 50 bin lira yakıt tükettiğini varsayan Maliye, LPG'li araçların ise kilometre başına 25 bin lira yakıt masrafı bulunduğunu dikkate alarak, kilometredeki 25 bin liralık farkı, yıllık tüketime yansıtacak. Böylece 25 bin lira ile 20 bin kilometre çarpılarak, LPG'li araçlar lehine ortaya çıkan 500 milyon liralık avantaj, ekstra MTV ile telafi edilecek.

Playstaiton 2, Türkiye'de internetten satışa sunuldu
Sony'nİn yeni oyun konsolu Playstaion 2, dün Avrupa ile aynı anda Türkiye pazarına sunuldu. Japonya ve Amerika'da uzun kuyruklar oluşturan oyun, Türkiye'de sadece internet (www.sony.com.tr) üzerinden satılıyor. Playstaion 2'nin Türkiye'deki satış fiyatı 360 milyon lira.

Yiyecek içecekte Danone, Pepsi'nin önünü açtı
Lİflİ ürünler üreten Quaker Oats şirketi ile yiyecek sektörünün önde gelen Danone arasındaki evlilik görüşmeleri sona erdi. Danone yöneticileri, stratejik ve operasyonel açıdan Quaker'le yapılması planlanan hisse değişiminin finansal açıdan istikrarını bozabileceğini belirtti. Danone'nin çekilmesiyle Pepsi, 13.7 milyar dolarlık teklifini tekrarlama fırsatı buldu.

Japon erkeklerin 30 bin sanal sevgilisi var
Japon Bandai şirketi tarafından icat edilen "Mail'la aşk" iş yoğunluğu nedeniyle bunalmış Japon erkeklerinin gözdesi haline geldi. Şirket yetkilileri, şu ana kadar 30 bin Japon erkeğin sanal sevgili edindiğini belirterek, " Sistem çok kolay işliyor. Japonlar, sevgililerini internet bağlantılı cep telefonlarıyla ediniyor" dedi.

Özel sektörün TEFE hedefi yüzde 20-40
Hükümetİn, 2001 yılı için Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) bazında yüzde 10 enflasyon hedefine özel sektör temkinli yaklaşıyor. Merkez Bankası'nın özel sektör imalat sanayiinde ekim ayında yaptığı iktisadi yönelim anketine göre, TEFE'de gelecek bir yıllık dönemdeki artışı yüzde 15 ve daha düşük bekleyen işyerlerinin oranı yalnızca yüzde 3.2 düzeyinde bulunuyor.

Ankete göre işyerlerinin 81.3'ü, ekim ayı itibariyle gelecek 12 aylık dönemdeki enflasyonu yüzde 20-40 aralığında bekliyor. İşyerlerinin yüzde 14.1'lik bölümünün beklentisi yüzde 16-20 aralığında, yüzde 19.1'lik bölümünün beklentisi yüzde 21-25 aralığında bulunuyor. Gelecek bir yıllık dönemdeki enflasyonu yüzde 26-30 aralığında bekleyenler yüzde 21.9'la en büyük grubu oluşturuyor. İşyerlerinin yüzde 11.5'i yıllık enflasyonu yüzde 31-35 aralığında, yüzde 14.7'lik bir bölümü de yüzde 36-40 aralığında bekliyor.

İşyerlerinin yüzde 5'lik bir bölümü gelecek bir yıllık dönemdeki enflasyonu yüzde 41-45 aralığında beklerken, yüzde 46 ve daha yüksek düzeyde bekleyenler yüzde 13.7'lik bir grubu oluşturuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır