kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Parada sıkıntı sürüyor: Gecelik faiz yüzde 115
Döviz ve faizin ateşi sönmüyor. Ekonomi yönetiminin tüm açıklamalarına karşın likidite sıkıntısına somut çare bulunmaması piyasadaki tedirginliği artırıyor.

Bankalar dün Merkez Bankası'nda 737 milyon dolar ve 10 milyon euro talep etti. Böylece hafta başından bu yana toplam döviz talebi 2.6 milyar dolara ulaştı.

Döviz talebinin sürmesine karşın Merkez Bankası'nın Net İç Varlıklar hedefini bir kenara bırakarak, piyasaya para vermesi gecelik faizlerde yükselişi önledi. Dün 3 günlük işlemlerde ortalama repo faizi yüzde 113.4 olarak gerçekleşti. Ancak tedirginliğin geçmemesi nedeniyle bono piyasasında oranlar 5 puana yakın artarak yüzde 51'e yükseldi.

En çok işlem gören 20 Haziran 2001 vadeli tahvilde bileşik faiz kapanışta yüzde 51'i gördü. Merkez Bankası dün de gün kapanışında yüzde 120 faizle 890 trilyon lira verdi.

Somut hamle
Bankacılar, ekonomi yönetiminin üst üste yaptığı sakinleştirici açıklamaların sistemin sorunlarını gideremediğini kaydediyor. Durumun bir likidite krizine doğru gittiğini belirtilirken Hazine ve Merkez Bankası'ndan acil önlem paketi bekleniyor. Bazı bankacılar yabancı müşterilerin artık para programını sorgulama aşamasına geldiğini vurguluyor.

Bankacıların bekledikleri somut kararlar arasında Hazine'nin geri alım ihalesi açması, vadeli döviz işlemlerinin daha işler hale hale getirilmesi ve dış kredilerin daha erken yürürlüğe sokulması var.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır