kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Dedikoduyu temizleyin'
İstanbul'da bankacılarla biraraya gelen BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, "Bizdeki gibi dedikodulara ABD bankaları bile dayanamaz. Bunların bir an önce bitirilmesi gerekli" dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, bankacılık sektörünün ve Türkiye'nin itibarını zedeleyecek dedikoduların bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Bankalar Birliği'nin dün İstanbul'da düzenlediği toplantının ardından konuşan Temizel, "Bankacılık sisteminin sağlığı için dedikodu mekanizmasının kesinlikle bitirilmesi gerek" dedi.

Bu tür olaylara dünyanın en güçlü sistemlerinin, ABD bankacılık sisteminin bile dayanamayacağını belirten Temizel, "Özellikle sizlerden ricam böyle sabahtan akşama kadar, şu banka batıyor, bu banka batıyor diye bir sistemin üzerinde konuşulmaması. Böyle bir şeyler gerektiği zaman yasalar gereği ne gerekiyorsa o yapılır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, eline sopayı alıp da, sendeleyecek olanın kafasına birşeylerle vuracak kurum değildir" dedi.

FONDAKİ BANKALARA İLGİ BÜYÜK
Zekeriya Temizel, "BDDK`nin sektörle ilgili alacağı kararlar Bankalar Birliği ile mutlaka tartışılacak, yani bankalar, bankacılık sektörü, hiçbir şekilde sürpriz uygulamalarla karşı karşıya kalmayacaktır" dedi.

Temizel, Fon`daki bankalara olan ilgi ve gelen başvurulara ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Görünürdeki ilgi çok yüksek. Şu aşamada Fon`dan banka almak veya Fon`daki bankaların hisselerine sahip olmak isteyenlerin başvuruları sürüyor. Şu anda çok başvuru var, ama bunların hepsi efektif hale dönüşür mü, dönüşmez mi bunu bizim izin verdiğimiz yatırımcılar bankaları incelemesinden sonra göreceğiz." Temizel, bir başka soru üzerine de, yabancı ilgisinin daha fazla olduğunu söyledi. Zekeriya Temizel, BDDK`nin, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için gereken düzenlemeleri yaptığını söyledi. Koyulan kuralların, uluslararası standartlarda Basel Komitesi`nin kuralları olduğunu vurgulayan Temizel, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için konulan kuralların sektörde herhangi bir olumsuzluk yaratmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Türk bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerin sadece sektörün Türkiye`deki görünümüne yönelik düzenlemeler olmadığını ifade eden Temizel, ``Bu düzenlemeler uluslararası finans sektörüne ve finans çevrelerine verilen mesajlardır`` dedi. Türkiye`deki bankacılık kurallarının da artık uluslararası normlarda olduğuna işaret eden Temizel, ``Sistemin sağlığı için alınmış kurallar, bundan sonra da alınacak, sistemde herhangi bir sorun yaratmaksızın sistemi daha güçlü bir hale getirecektir" dedi.

DEDİKODU YAPANIN AĞZINI DİKİN
BDDK Başkanı Temizel, bedeli kimin ödeyeceğine ilişkin sorular üzerine de, ``Ödeyenler ödediler. Bu tür olaylarda birileri elinde silahla bekleyip hata yapanı bir şey yapıyor gibi olay yoktur. Dedikoduyu yapmayı engelleyen bir şey var mı? İnsanların ağzını dikme olanağınız varsa dikin...`` dedi. Bundan sonra bu tür olaylarla karşılaşmamayı umduklarını söyleyen Temizel, ``Aynı olayın tekrar yaşanmayacağına garanti verilebilir mi?`` sorusu üzerine, şunları söyledi: ``Hiçbir şeyin garantisi verilemez. Burası bir polis devleti veya tamamen kontrollü bir ekonomi değil. Dolayısıyla gelecekte de böyle hatalar yapıldığı zaman, böyle olaylar ortaya çıkabilir. Önemli olan bu tip durumlarda paniğe kapılmadan soğukkanlılığı korumaktır, yapılması gerekenleri yapmaktır. Temizel, dedikoduyu çıkarttığı ileri sürülen bankanın ismi konusunda açıklama yapmadı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır