kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Halk'a 3 ayaklı özelleştirme
Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen bankanın KOBİ, yabancı ortak ve halka arz karma modeliyle özelleştirileceğini belirtti

Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, bankanın KOBİ-Esnaf, yabancı ortak ve halka arz yoluyla özelleştirileceğini söyledi. Ansen, kamu bankalarının özelleştirilmesine dönük yasal düzenleme ile bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi.

"Bankacılık sektörü, ekonominin genel işleyişi içinde bir bütünün önemli bir parçası. Bu sektörde rahatsızlık yaşanınca, yer yana yansıyor. Reel sektör doğrudan etkileniyor" diyen Ansen şöyle devam etti:

"Reel sektör, 1998 ve 1999 yıllarındaki krizin etkilerini yeni yeni atlatmaya ve kredi kullanmaya başladı. Son iki yılda özsermayesini eritti. Tam reel sektöre destek verileceği sırada bankaların birbirine düşmesi büyük talihsizlik.

Özel sektör bankaları spot kredi açmaya başlamışlardı. Şimdi bu kredileri geri çağırıyorlar. Kredi maliyetleri arttırılıyor. Türkiye'nin tolere edilebilir açık pozisyona, yani dış kaynağa ihtiyacı var. Özelleştirme ve doğrudan yabancı sermaye girişinin yetersiz dolduğu bir ortamda bankaların dış kaynak yaratması gerekiyor."

Bankaların teminat mektuplarının yurtdışında kabul ve itibar görmesinin de önemli olduğunu ifade eden Ansen "Oysa spekülatif hareketler yabancıları da tedirgin ediyor ve dış kaynak girişini azaltıyor" diye konuştu.

Halkbank'ın özelleştirmeye öteden beri sıcak baktığını ve bu sürece hazır olduğunu vurgulayan Ansen, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Reel sektöre dönük bankacılık açısından kendisini kabul ettirmiş bir bankanın özelleştirme sonrasında daha etkin bir yapıya kavuşacağını düşünüyoruz. Halkbank için karma bir özelleştirme modeli düşünülebilir. Bankanın hedef kitlesinde yeralan esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler, yabancı yatırımcılar, çalışanlar ve yerli küçük yatırımcılar bankanın yeni ortak yapısını oluşturabilir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır