kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Banka satışına Sezer onayı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamu bankalarının satışına ilişkin yasayı denetim uyarısı yaparak onayladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkiler açısından büyük önem taşıyan kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasayı, bir "uyarı" yaparak onayladı.

'Ülkenin ekonomik koşulları gözönünde bulundurularak' onaylanan yasada; Ziraat, Halk ve Emlakbank'ta kamu payı yüzde 50'nin altına düşünceye kadar Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve TBMM KİT Komisyonu denetiminin bulunmamasını eleştirildi. Sezer, yüzde 50'den fazla kamu payı olan kuruluşlarda TBMM denetiminin Anayasa'nın gereği olduğunu, bu konudaki eksikliğin giderilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı'nın onayladığı yasa, kamu bankalarının, Bankalar Kanunu hükümlerine göre bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesini ve bu raporların, banka genel kurulunun onayına sunulmasını içeriyor. Oysa Anayasa'da (165. madde) kamunun sahip olduğu iktisadi ve mali kuruluşların TBMM denetiminde olması gerektiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Metin Yalman, Sezer'in, yaklaşımını şöyle özetledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızca ülkemizin ekonomik gerekleri gözönünde tutularak uygun bulunmuştur. Ancak yasanın 1. maddesinin 4. fıkrasında, bankaların yıllık faaliyetlerinin 4389 sayılı Bankalar Yasası'nın 13. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenerek rapora bağlanacağı bu raporların bankaların genel kurullarına sunulacağı belirtilmiş, TBMM denetimine ilişkin düzenleme eksik bırakılmıştır.'


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır