kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Ek vergiden 2.7 katrilyon gelecek
Maliye Bakanlığı, ek vergileri 2 yıl uzatan kanunla, 2001'de 2.7 katrilyon gelir sağlayacak

Maliye Bakanlığı, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek bazı ek vergileri 2 yıl daha uzatan ve Hayat Standardı Esası'nı geri getiren kanunla 2001 yılında bütçeye 2.7 katrilyon liralık bir kaynak sağlayacak.

Böylece Maliye Bakanlığı, 2001 yılı bütçesinde 31.8 katrilyon lira olarak belirlenen vergi geliri hedefine ulaşma konusunda önemli bir adım daha atmış oldu. Yasayla, 2 yıl daha uzatılan ve cep telefonlarından yapılan görüşmelerden yüzde 25 oranında alınan Özel İletişim Vergisi'nden 600 trilyon lira, Özel İşlem Vergisi'nden 350 trilyon lira gelir elde edilecek. Yine bu yasayla 2001 yılında Eğitime Katkı Payı'ndan 500-550 trilyon lira ve RTÜK, SPK, İMKB ve Rekabet Kurumu gibi kurumların hasılatından 350 trilyon lira gelir elde edileceği hesaplanıyor.

YETKİLER ARTIRILDI
Yasa, Bakanlar Kurulu'nun Eğitime Katkı Payı'nı beş katına çıkarma yetkisini de 10 katına kadar artırdı. İktidar ortaklarının verdiği önergeyle, 1982 yılından beri uygulanan ve sadece 1999 yılında kaldırılan Hayat Standardı Esası'nın Genel Kurul'da kabul edilmesiyle de bütçeye yaklaşık 350 trilyon lira kaynak sağlanacağı hesaplanıyor. Ayrıca yatırım indirimi stopajı düzenlemesiyle de Maliye Bakanlığı'nın 500 trilyon lira gelir elde etmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, yasayla Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ek Taşıt Alım Vergisi ve Taşıt Alım Vergisi'nin artırılması yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verildiğini ve bu alanda yapılabilecek düzenlemelerle bu gelirin daha da artabileceğini ifade ettiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır