kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Onları bu güzel havalar mahvetti
Geciken kış, hazır giyimcilerin üretim ve satış planlarını altüst etti. Aralık başında bir tek manto bile satılmayınca üretim miktarları düştü

Ekonomik kriz döneminde talebin durması nedeniyle son iki yılı durgun geçiren hazır gi yimciler, azaltılmış stoklarla girdikleri 2000-2001 sezonunda da, "bir türlü gelemeyen kış"tan darbe yediler. Son iki yılda, tüketicinin satın alma isteğindeki azalma nedeniyle vadeleri uzatan, maliyet düşürücü önlemlere yönelen ve üretimi yavaş yavaş Uzakdoğu'ya kaydırmaya başlayan hazır giyimcileri bu önlemler de kurtarmadı. Mevsimsel nedenlerle bekledikleri satış miktarlarının ancak yarısına ulaşabilen sektörde kış gelmeden indirimli satışların hazırlıkları başladı.

KIŞI BEKLİYORLAR
Ilık geçen günlerden tüm sektör şikayetçi. Yargıcı'nın patronu Emir Yargıcı, her sabah internete bakıp hava durumunu izlediğini belirterek, ikinci etap üretimi yapamadığını söyledi. Yargıcı, bu yıl Ekim sonunda programladığı manto ve kaban üretimini ertelemek zorunda kaldı. Emir Yargıcı, "Vatandaş pardesü bile giymedi ki manto satın alsın. Manto üretiminden vazgeçmedik ama planladığımızın yarısını üreteceğiz" dedi.

Park Bravo'nun sahibi Kamil Özçoban da hava durumunun her şeyi aksattığını söyledi. Özçoban, "Üşümeden camları açıp oturan insan kazak da almıyor bot da" dedi.

Roman'ın sahibi Turgut Toplusoy ise piyasada ihtiyaçtan fazla üretim olduğunu belirterek, "Tüketen kesim az. İhraç fazlası ürünler tüketiciye gidiyor. Elimizde kalan kumaşlar var, zararına bile olsa üretiyoruz. Biz Uzakdoğu'da üretime başladık, bu nedenle geçen yıla göre yüzde 20 daha ucuz satıyoruz. Anadolu'ya daha fazla yönelip vadeleri de uzattık" diye konuştu.

Mudo'nun sahibi Mustafa Taviloğlu da kışlıkların istenilen ölçüde satılmadığını, ancak sezon başında üretim yapıldığı için programda bir değişikliğe gitmediklerini söyledi.

Gözüm hep meteorolojide
YARGICI/ Emir Yargıcı

Bİz fazla stoklu çalışmıyoruz, ama bütün üretim planlarımız altüst oldu. Üç yıldır bir sezon başında, bir de ortasında üretim yapardık. İlk üretimi yaptık ama ikinciyi yapamadık. Manto üretimi, programımızda ekim sonunda görünürdü ama üretmedik. Yine üreteceğiz ama istediğimiz adette değil. Adette yarı yarıya azalma oldu. Sezonda pardesü sattık ama alan da giyemedi ki. Bayram öncesinde indirime başlayacağız. Sektör kötü durumda.

Hem para yok hem hava sıcak
PARK BRAVO/Kamil Özçoban

Her Şey aksadı, zaten ekonomik durum nedeniyle hiç kimse alışveriş yapmıyordu, onun üzerine bir de havaların sıcak gitmesi bindi. İnsanlar camlar açık gömlekle oturuyor. Üşümeyince hiçbir şey almıyorlar. Zaten para yok, boşver diyorlar. Bu durumda ne olacak? Ucuzluklar başlayacak tabii. Herkes birbirini kolluyor, ilk indirime başlayan olmak istemiyor. Akmerkez'de ay başında bazı mağazalar indirime başlayacak.

Piyasada üretim fazlası var
ROMAN/ Turgut Toplusoy

Pİyasada haddinden fazla üretim var, tüketim yok. Nüfusumuz büyük de olsa tüketen kesim az. İhraç fazlası ürünler tüketiciye gidiyor. Elimizde kalan kumaşlar var, zararına bile olsa üretiyoruz. Ama bizim durumumuz biraz farklı, biz Uzakdoğu'da üretime başladık, bu nedenle geçen yıla göre yüzde 20 ucuz satıyoruz. 60 bin adet triko ithal ettim ve deri koleksiyonuna ağırlık verdim. Oralardan kurtardım.

Pazarlamaya ağırlık verilecek
MUDO/ Mustafa Taviloğlu

KIŞlIklar istenilen ölçüde satılmadı. Ama biz sezon başında üretimimizi yaptığımız için üretim programımızda bir değişikliğe gitmedik. Onun yerine pazarlama ve sunuma yönelik birtakım önlemler aldık. Günlük uygulamalar ve satın almaya zorlayıcı yöntemler düşünüyoruz. Bu yıl kalın triko kazaklar ve diğer kalın giysiler haricinde yine de satışımız oldu. Hafta başından itibaren sürprizlerle müşterileri çekeceğiz.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır