kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
NASA'nın dahi Türk'ü
Uzayda çarpışma ya da birleşme sırasında hasar gören NASA'nın mekikleri, Cengiz Altan'ın buluşu sayesinde infilak etmeyecek

NASA uzayda meydana gelebilecek kazalar konusunda bir Türk bilimadamına güveniyor. 37 yaşındaki Cengiz Altan'ın geliştirdiği yöntem sayesinde uzay araçlarında patlamaya yol açan hasarlar artık anında tamir edilebilecek. Altan'ın geliştirdiği jel kıvamındaki özel bir madde, beklenmedik kazaların hemen ardından gerekli kalınlık ve genişlikte panellere dönüştürülüp hasarlı bölgeyi yamamak için kullanılacak. Altan'ın çalışmalarını yakından izleyen Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, yerçekimsiz ortamda meydana gelen çeşitli fiziksel olayları incelemek için başladığı araştırma programı kapsamında Altan'a destek veriyor.

4 YILDIR ARAŞTIRIYOR
ALTAN ve ekibi, yaklaşık 4 yıldır "Yerçekimsiz ortamda kompozit materyallerin imalatı" ile ilgili projelerine devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon dolarlık bu projeye NASA'yla beraber Oklahoma Üniversitesi de maddi katkıda bulunuyor. Birçok master ve doktora öğrencisi de bu projede Altan'ın başkanlığında çalışıyor. Altan kısa süre sonra deneylerine NASA'nın yerçekimsiz ortam yaratmak için kullandığı KC-135 tipi uçakları kullanarak devam edecek. Bu uçaklar pike yaparak yaklaşık 20-25 saniye süresince yerçekimsiz ortam yaratıyorlar. Altan, bu 20-25 saniyelik süre esnasında gerekli deneyi yaparak istedikleri verileri toplamaya çalışacak.

Sayısız ödülü var
1963 yılında Ankara'da doğan Cengiz Altan 1985'te ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünü bitirip Deleware Üniversitesi'nde master'a başladı. 1989'da Makine Mühendisliği doktorasını tamamlayarak Oklahoma Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Altan, 1995'te doçent oldu. Son 11 yılda çeşitli araştırmalarıyla birçok ödül aldı.

Taner GEZER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır