kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bombaya gel vatandaş!
Şu fiyatlara bakın: El bombası 2.5, ikinci el Kalaşnikof 30, Beretta tabanca 110 dolar. Suikast silahı Kanas ise sadece 470 dolar. Kuzey Irak'taki sokak pazarından silah alabilmek için cebinizden herhangi bir yetkiliden "Can güvenliğim mafiş" şeklinde bir yazı bulunması yeterli

İstikrarın henüz tam olarak sağlanamadığı ve herkesin üzerinde silah ve bombalarla dolaştığı Kuzey Irak'ta neredeyse her köşede kurulan silah pazarlarında her türlü silah ve patlayıcı sudan ucuz fiyatlarla satılıyor.

1996 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) denetiminden Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) denetimine geçen Kuzey Irak'ın başkenti konumundaki Erbil'de boş alanlarda kurulan silah pazarında da diğerleri gibi yok yok.

Pazarda en fazla bulunan ve revaçta olan silahlar uzun namlulu olanlar. Her markadan özellikle de uzun namlulu silahlar bulmak mümkün. Tezgahlar üzerinde uzun namlulu hafif otomatik tüfeklerin yanısıra MG-3, A-4 gibi ağır makinalı silahlar, hatta roketatar dahi bulmak mümkün. Yeter ki cebinizde paranız ve herhangi bir yetkiliden 'Can güvenliğim yok' diyerek imzalı bir kağıdınız olsun.

Pazarda silahlar yeniliklerine ve temizliklerine göre fiyatlandırılıyor. Yenisi bin Irak dinarı yani 55 dolar olan Kalaşnikof marka otomatik tüfeklerin az kullanılmışı, yani ikinci eli 30 dolara kadar iniyor. Silah pazarında en kaliteli tabanca olan Berettalar ise 110 dolardan satılıyor. Pazarda suikast silahlarını da bulmak mümkün. Suikast amacıyla kullanılan Kanas marka suikast silahının bu pazardaki fiyatı ise 470 dolar. Ağır makinalı tüfeklerin 180 dolara satıldığı pazarda roketatarların fiyatı ise 294 dolar. Üstelik silah alana üzerine 10 mermi de bedava veriliyor.

Tezgahlarda bulunmayan tek silah ise, son günlerde Türkiye'de adından sıkça sözedilen, Hizbullah'ın suikast amacıyla yurda soktuğu savunulan kalem silahlar.

Daha önceleri tezgahlarda satılan bu suikast silahları, son olayların ardından tezgah altına inmiş durumda. El yapımı olan bu silahlara dışarıdan talep olması nedeniyle tezgah altı fiyatı 50 dolardan 100 dolara fırlamış.

Silah pazarından silah almak isteyen kişinin pazarda bulunan KDP'nin istihbarat elemanları olan 'Asayiş Personeli'ne gidip "Can güvenliğim yok" demesi yetiyor.

Bu görevli bir yazı yazıp imza atıyor ve o kişi elindeki kağıtla istediği silahı alabiliyor.

Pazardaki silahların tümü Saddam yönetimindeki Irak bölgesinden ve İran'dan geliyor. Silahları getirenler ise daha çok peşmergeler.

İşte Akıncılar'ın Erbil'deki karargahı
Iraklı Türkmenler kendi güvenliklerini sağlamak için 800 kişilik bir ordu kurdu

Kuzey Irak'ta Türkmenler'in de mini bir ordusu bulunuyor. Saddam yönetimindeki bölgede yaşayan 3 milyon ve Kuzey Irak'ta, Kürtler'in denetimindeki bölgede yaşayan 300 bin Türkmen'in, kendi güvenliklerini sağlayabilmek için kurdukları bu mini ordunun elemanları "Akıncılar" olarak biliniyor.

800 Türkmen gencinden oluşan Akıncılar'ın karargahına ilk kez SABAH girdi. Bir milyon nüfuslu Erbil'in merkezinde bulunan Akıncılar karargahının çevresi yüksek duvar ve tel örgülerle çevreli.

KOMUTAN ESKİ BİNBAŞI
Kapısında sürekli askeri giysili Akıncılar'ın silahlı olarak nöbet tuttuğu bu karargahın girişinde ise, Arapça "Türkmen Güvenlik Dairesi" yazıyor.

Gönüllü Türkmen gençleri, Akıncı olmak için başvurduklarında buraya alınıyorlar ve kendilerine her ay belli bir miktarda (50 dolardan başlıyor) maaş ödeniyor. Öncelikle askere ait temel eğitimleri alan bu gençler, daha sonra komando eğitiminden geçiriliyorlar.

Akıncılar, istikrarın pek olmadığı bölgede Türkmenler'in tek güvencesi durumunda. Akıncılar'ın komutanı durumunda bulunan Saddam'ın eski binbaşısı ve şimdiki Albay Fikri Kemal Serttürkmen, "Türkmenler olarak bizlerin güvenlik sorunu bulunuyordu. Kendi güvenliğimizi ancak kendimizin sağlayacağını düşünerek böyle bir oluşuma girdik. Önceleri her kesimden saldırılara uğruyorduk, ama artık Akıncılarımız sayesinde bu tür saldırılar ortadan kalktı. Türkmenler'e ait tesisleri, okul ve kuruluşların tümünü Akıncılar'dan oluşan güvenlik timleri kuruyor" diyor.

Mürsel ACAY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır