kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Mesih tartışması
Papa'ya suikast düzenlemekten 21 yıl yatan Mehmet Ali Ağca'dan sonra kapatılan RP'nin eski milletvekili Hasan Mezarcı'nın da kendini mesih ilan etmesi tartışma başlattı

KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa II. Jean Paul'e silahlı suikast girişiminde bulunduktan sonra tutuklanarak konulduğu Vatikan Cezaevi'nde kendisini birçok kere mesih ilan eden Mehmet Ali Ağca'nın ardından kapatılan Refah Partisi'nin eski milletvekili Hasan Mezarcı'nın da kendisini mesih ilan etmesi ortalığı karıştırdı.

Birden bire başlayan mesih kim tartışması üzerine açıklama yapan Fener Rum Patrikhanesi 2. Metropoliti ve Büyükada Rum Ortadoks Kilisesi Baş Papazı Vasil, "Bunlar deliden başka birşey değil. Apo ile birlikte asılmalılar" yorumunu yaptı.

Hz. İsa veya başka bir peygamberin yeniden yeryüzüne inmesinin mümkün olmayacağını savunan Papaz Vasil, "Bunlar tamamen zır deli. Hz. İsa bir tanedir. Birisi Malatya'nın delisi, diğeri de Refahlı bir deli. Ortaya attıkları da tamamen fasarya. Hasan Mezarcı denilen o adam kendi mezarını kazıp içine girsin. Bu ve buna benzer adamların hepsi Apo ile birlikte asılmalıdır" dedi.

MESİHLİKTE KARARLI
Kardeşinin mesih olduğunu savunan Adnan Ağca ise Vatikan'ın da kendilerini yalanlamadığını belirterek "Fatima'nın 4 sırrı isimli bir kitap var. Merak eden bu kitabı okur. Kimin mesih kimin yalancı olduğunu anlar. Kitaba göre mesihin bir Türk olduğu doğrudur" diye konuştu.

Hasan Mezarcı'nın sahtekar olduğunu söyleyen Ağca, şöyle dedi: "Mesihlik Atatürk düşmanlarına mı kaldı? Bu ülkeyi bölmek isteyen çakallara mı kaldı? Vatikan bile benim kardeşimin mesih olduğunu yalanlamıyor. Ben de doğruluyorum. Kardeşim yüzde 100 mesihtir. Mesihliği Hasan Mezarcı gibi çakallara da, kimseye de kaptırmayız."

Türkiye'de birden bire başlayan bu mesihlik tartışması dünyada alışıldık bir şey. Ünlü yazar Erich Von Daineken'in yaptığı bir araştırmaya göre son 100 yıl içinde 6 bin kişi peygamber ya da mesih olduğunu iddia etti.

MESİH NEDİR?
DÖRT büyük dinde de mesih kavramı birbirinden farklılık gösteriyor. Yahudi inancına göre, mesih "4. Armağan" olarak kabul ediliyor. Hıristiyan inancına göre ise "Tanrı'nın oğlu" figürüyle eş anlamlı sayılıyor. İslamiyet'e göre mehdinin dönüşü, kıyamet kopmadan önce olacak ve Mehdi insanlığı son kez müslümanlığa davet edecek.

Kaan ÖZBEK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır